Jiří Drahoš: Svou kandidaturu na Hrad oznámím do 10 dnů!

24. březen 2017

Úderem půlnoci přestává být předsedou Akademie věd ČR (AV), nejpozději do deseti dnů se rozhodne, jestli bude kandidovat na funkci prezidenta.

V čele AV byl celých osm let, nejdřív místopředsedou a dnes mu končí funkční období předsedy. Dnes tak uvažuje, co dál a na prvním místě stojí (možná) prezidentská kandidatura v lednu 2018.

Nikdy nebyl členem žádné politické strany, s politiky prý ani „netančí“. „Pokud si mohu být něčím jistý, přesto že nikdy člověk nemůže říct nikdy, tak se znalostí sám sebe vím, že bych určitě byl naprosto nadstranický prezident,“ říká Jiří Drahoš. Nadstranictví a stmelování společnosti je taky to, co sám od hlavy státu očekává.


Boj o Hrad mi teď vůbec nepřišel na mysl, žiji v organizačních kotrmelcích. Ale to rozhodnutí přijde tak do 10 dnů. Jiří Drahoš

Rozhodne rodina

Je tady ale pořád jedno „kdyby“. „Teď žiji v takových organizačních kotrmelcích a uvažuji jak vyklidit kancelář. Boj o Hrad mi tak vůbec nepřišel na mysl. Ale to rozhodnutí přijde, odhaduji do 10 dnů,“ slibuje akademik.

Hlavní slovo v rozhodování bude mít akademikova rodina, se kterou kandidaturu rozebírá ze všech stran. „Obě dcery, žena, natož vnuci, ale opravdu netouží po tom, aby jejich tatínek, manžel, dědeček byl prezidentem. Pokud do toho půjdu, tak ale vím, že budou stát při mně,“ dodává.

Politiky neházím do jednoho pytle

Před nedávnem se v tisku objevila i akademikova kritika pravicových vlád. Proč? „Nekritizoval jsem pravicové vlády obecně, ale pokus o likvidaci Akademie věd v letech 2009─2011. Byl to důsledek nedomyšleného postupu pravicové vlády. To je fakt. Neházel bych je do jednoho pytle, ale stalo se to v době, kdy vládla pravice. Na současné ministry si ze své pozice předsedy AV ale stěžovat nemohu,“ dodává Jiří Drahoš.

autoři: lup , zis , Jiří Drahoš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.