Jan Spálený: Nic neumím. Jsem jen hudebník

5. říjen 2016

Nesnil o hudbě. Chtěl být duchovním nebo psychiatrem. Přesto se lékařem lidských duší stal. Hudebník a textař Jan Spálený tvrdí, že hudba dokáže moc a ověřil si to při své rozhlasové práci.

Jan Spálený v Českém rozhlasu moderoval oblíbený noční pořad Černobílá mozaika. Byl plný jazzové hudby a povídání. „Zamiloval jsem si tu práci. Dodnes žiju z toho, že jsem si řadu let povídal s lidmi prostřednictvím rozhlasu.“ Lidí se mu svěřovali se svými problémy. „Fungovalo to jako rodina.“

Vyprávění pohádek

S některými případy si ale nevěděl rady. „Tak jsem se do příštího vysílání poradil s odborníky. Já nic neumím, jsem jen hudebník.“ A pak mu někdo napsal, že chce v pořadu pohádky. „Prý o půlnoci a dospělým hlasem. Aby v tom dni dopadlo něco dobře... A najednou jich bylo 700. Je to pro mě životní věc, že jsem se trefil.“

Síň slávy

Na jeho koncertech prý se ho pořád lidi na něco ptají nebo chtějí slyšet pohádku. „V rozhlasu nepracuju už několik let, ale pořád to pokračuje.“ Dokonce mu vyhovovalo i to, že vysílání bylo v noci. „Noc je magická. V noci žiju. Ve dne jen přežívám a čekám, až bude noc.“ Na festivalu Prix Bohemia Radio bude dnes uveden do rozhlasové Síně slávy.

autoři: eh , Stáňa Lekešová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.