Jan Petránek: Svět vstupuje do studené války

12. listopad 2014

Celý svět se opět rozděluje na východ a západ. Může za to především situace na Ukrajině. Ta se navíc podle zahraničně-politického komentátora vyvíjela velmi překvapivě.

Poslední sovětský vůdce Michail Gorbačov prohlásil, že je svět na prahu studené války. Podle Jana Petránka se už o druh studené války jedná. „Říká se, že válka je pokračování politiky jinými prostředky. Sankce jsou dnes pokračování války jinými prostředky,“ říká.

Petránek doporučuje především myšlenky bývalého ministra zahraničí USA Henryho Kissingera: „Jediná možnost, aby nedocházelo k tragickým konfliktům, je uznávat pozice protivníka. Protože dnes je každý napůl rival a napůl partner.“

Čtěte také

Rok 2014 bude v historii zapsán především kvůli situaci na Ukrajině. „Překvapila mě i brutalita, se kterou se vše rozvinulo,“ přiznává Petránek. „Nejvíc mi bylo líto, že se Evropa neozvala, když na Majdanu ultrapravičáci stříleli do lidí. To jsem začínal mít strach o osud Ukrajiny.“

Brusel a Moskva jsou jako Sparta a Slavie

Podle Petránka jde na Ukrajině o globální záležitost. Politici totiž nemají rádi prostor, který nemá pána. „Část české společnosti nemá ráda Brusel. Druhá část nesnáší Moskvu. Nyní obě míří propagaci na toho druhého,“ myslí si.

Česká mentalita podle zahraničně-politického komentátora sklouzává k fotbalovému vidění. Někdo nenávidí Spartu, někdo nenávidí Slavii. „Hlavně když ten druhý prohraje. V zájmu lidstva ale tohle nejde dělat,“ varuje komentátor.

Problém v jazyce

Jan Petránek a Zita Senková

O to horší je situace na Ukrajině, kde skutečně existuje občanská válka. Největší problém je především v jazyku. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk prohlásil, že prvním i druhým jazykem na Ukrajině musí být ukrajinština.

„Ukrajina má 45 milionů obyvatel a polovina mluví jenom rusky. Tam musí vzniknout problém,“ předvídá. „Vzpomeňme na paralelu rozdělování Československa. Copak by nás napadlo střílet na Slováky, protože chtějí mluvit slovensky.“

Jak rozumět politice Kremlu? Koho poškodilo sestřelení malajského letadla? Jsme na pokraji studené války? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: Jan Petránek , zis , jra
Spustit audio