Jan Otčenášek: Romeo, Julie a tma. Příběh tragické lásky z temné atmosféry Prahy za heydrichiády

12. červen 2022

Maturant Pavel potká v parku mladičkou Židovku Ester, která nenastoupila do transportu do Terezína, a nabídne jí úkryt v komůrce vedle krejčovské dílny svého otce. Krátce nato je v Praze spáchán atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha a nacistický teror se ještě zvyšuje... V rozhlasové dramatizaci slavné novely uslyšíte Anežku Šťastnou, Samuela Tomana, Jana Hartla, Miroslava Táborského a další.

Osoby a obsazení: Anežka Šťastná (Ester), Samuel Toman (Pavel), Jan Hartl (otec), Dana Černá (matka), Miroslav Táborský (Rejsek), Matouš Ruml (Čepek), Vojtěch Hrabák (Kamil), Simona Vrbická-Koptová (matka Ester), Martin Zahálka (otec Ester), Matěj Převrátil (Vojta), Alena (Štěpánka Fingerhutová), Philipp Kaspar Schenker a Justin Svoboda (vojáci SS), Ludmila Molínová (sousedka), Jan Battěk (soused), Jaroslav Vlach (soused), Tomáš Černý (rozhlas), Jan Přeučil (hlas Moravce z rozhlasu), Otakar Brousek ml. (hlas z amplionu)
Napsal: Matěj Samec na motivy stejnojmenné novely Jana Otčenáška
Dramaturgie: Lenka Veverková
Zvukový mistr: Radek Veselý
Zvukový design: Stanislav Abrahám
Hudba: Kryštof Marek
Režie: Dimitrij Dudík
Premiéra: 12. 6. 2022
Produkce: Jana Knappová

Tragický příběh lásky z temných časů heydrichiády se shakespearovským názvem Romeo, Julie a tma napsal Jan Otčenášek v roce 1958. Autor v této intimní novele nahlíží téma holocaustu z pohledu lidí, kteří jím nebyli přímo zasaženi, ale i tak se jich intenzivně dotýká.

Klec je tam venku

Mladou, nevinnou lásku zde nerozděluje rodová nenávist, ale kruté okolnosti druhé světové války, kterou v názvu symbolizuje právě slovo „tma“. V kontrastu se světem plným krutosti a beznaděje je právě čistota, naivita a víra v lepší budoucnost. Snaha vidět „světlo“, vykouknout ven z temné komůrky.

Titulní Julii, mladičkou Židovku Ester, si v rozhlasové dramatizaci Otčenáškova románu Romeo, Julie a tma zahrála Anežka Šťastná

Ona komůrka je místem bezpečí, světem snů a ideálů, kde si Pavel s Ester mohou plánovat svou budoucnost. Okolní svět je místem nebezpečí a strachu, v realitě se nežije, jen přežívá. Najednou je město nebezpečnou klecí a komůrka místem bezpečného rozletu.

Za dveřmi probíhá válka

Právě na kontrasty se zaměřil i autor daramatizace Matěj Samec. Soustřeďuje se na Ester zavřenou v malé místnosti vedle krejčovské dílny, v níž musí být co nejvíc potichu, a zároveň velmi dobře slyší, co se děje za dveřmi.

Posluchači mohou vnímat její strach a úzkost, vyděšený, přerývaný dech a slzy. Jen kousek od ní, za dveřmi, probíhá válka, o které se Ester více dozvídá skrze hádky, hlasité nervózní rozhovory, bouchání na dveře a vyhrožování.

Kupujte na Radioteka.cz

Její dny jsou stále stejné, jediným zpestřením je návštěva Pavla. Nezbývá nic jiného, než si najít způsob, jak se v maličké místnosti nezbláznit. Pravidelně cvičit, něco si číst, snažit se nemyslet a raději spát. Jenže noc je plná nočních můr, v nichž ji rodiče a bratr Kamil medovými hlasy lákají do koncentračního tábora.

Herecké obsazení

Kolaboranta Rejska hraje Miroslav Táborský

Režisér Dimitrij Dudík do hlavních rolí obsadil Anežku Šťastnou a Samuela Tomana, kteří velmi přirozeně ztvárňují počáteční rozpaky, milostnou touhu, morální dilemata a strach o přežití. V komůrce oba konečně nemusí předstírat a lhát, mohou tam být sami sebou.

V roli Pavlových starostlivých rodičů uslyšíme Danu Černou a Jana Hartla, kolaboranta Rejska hraje Miroslav Táborský. Rozhlasová hra Romeo, Julie a tma je apelem k lidství a lidskosti, který je bohužel v současné situaci stále aktuální.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související