Jan Jůn: Vzepře se britská sněmovna premiérce a odloží brexit?

25. únor 2019

Nedělní prohlášení premiérky Mayové před summitem Evropské unie v Egyptě, že opět odkládá ono slíbené rozhodující hlasování ve sněmovně o svém návrhu brexitové dohody z 27. února na 12. březen, vyvolalo v Británii zcela oprávněnou vlnu rozhořčení.

Nový odklad je premiérčiným „vrcholem nezodpovědnosti a přiznáním porážky a parlament jej nesmí dovolit“, prohlásil stínový labouristický ministr pro brexit sir Keir Starmer a dodal, že Mayové zjevně jde o to, aby mohla dva týdny před odchodem z unie přinutit poslance hlasovat pro její návrh dohody.

Jan Jůn: Brexit - poslanci rezignují kvůli ovládnutí stran extrémisty

Theresa Mayová v Bruselu

V pondělí sedm, v úterý jedna, ve středu tři a není jim prý zdaleka konec.

Jedinou alternativou by pak byl tvrdý brexit bez dohody, který většina sněmovny nechce, jak už se vyjádřila.

Podobně rozhořčeně se vyslovil i vůdce liberálních demokratů sir Vince Cable, když řekl, že Mayová je na samém vrcholu pomyslného žebříčku „nejnezodpovědnějších politiků“, které Británie kdy měla a před blížící se katastrofou tvrdého brexitu varují i další politici.

Sarah Wollastonová, jedna z konzervativních poslankyň nové skupiny jedenácti nezávislých poslanců – po odchodu tří z nich z konzervativní strany a osmi z řad labouristů minulý týden – se nechala slyšet, že slibované „rozhodující“ hlasování nebude rozhodujícím, když Británie bude vrávorat na pokraji propasti tvrdého brexitu. Dodala, že považuje premiérčin odklad „buď za vydírání sněmovny, nebo za zradu voličů“.

Odkladu brexitu

Jan Jůn: Mayová nepoučitelná i po předvídané svatovalentýnské porážce?

Britská premiérka Theresa Mayová

Po ostré debatě v britské dolní sněmovně, započaté už vlastně během interpelací, došlo na další porážku zjevně dosud nepoučitelné premiérky Mayové.

Podobně zoufalé hlasy pak zaznívají od nedělního odpoledne i z řad podnikatelů, průmyslníků a obchodníků, kteří stále nemohou plánovat klíčové investice kvůli nejistotám z budoucího vývoje.

Premiérka Mayová však jakoby nevnímala a i v Egyptě tvrdila, že pokračuje v jednání s unií o změnách tzv. „irské pojistky“, tedy podle přání tvrdých brexitářů skupiny ERG a severoirských unionistů, i když půjde prý jen o doložku ke smlouvě.

A že je „stále na dosah“ dohoda před 29. březnem, tedy dnem odchodu z unie podle zákona. Tvrdila to i přes nové ujištění irského ministra zahraničí Coveneyho pro televizi Sky, že unie rozhodně nehodlá smlouvu znovu otevírat.

Jan Jůn: Uspěje Mayová na sv. Valentýna opět s taktikou rozděl a panuj?

Theresa Mayová

Bez ohledu na negativní signály z pondělních bruselských jednání britského ministra pro brexit Barclaye s vyjednávačem unie Barnierem, vyzvala v úterý premiérka Mayová nespokojenou poslaneckou sněmovnu k trpělivosti.

Mayová asi nevnímala ani neobvykle veřejné varování trojice vlastních ministrů - Amber Ruddové, Davida Gaukeho a Grega Clarka v deníku Daily Mail, že jsou pro její dohodu, ale z obav před tvrdým brexitem, kvůli nemožnosti schválit včas legislativu, hodlají podpořit poslanecký návrh na odložení brexitu a rezignovat.

Mayová by měla v úterý učinit ve sněmovně prohlášení o „pokroku vyjednávání“ a poslanci jej pak ve středu prodebatují a přijdou s návrhy, včetně referenda o premiérčině dohodě.

Jan Jůn

Ten hlavní, o kterém je řeč, o odkladu brexitu, pokud nebude dosaženo dohody do 13. března, kterého se Mayová zjevně bojí, mají podat společně labouristka Yvette Cooperová a konzervativec sir Oliver Letwin. Rozložení hlasů ve sněmovně je mu velmi příznivé a proti by byli jen nejtvrdší brexitáři ze skupiny ERG. Lze se tedy dokonce domnívat, že by odklad premiérce vlastně pomohl.

autor: Jan Jůn
Spustit audio