Jan Jůn: Mayová nepoučitelná i po předvídané svatovalentýnské porážce?

19. únor 2019
Britská premiérka Theresa Mayová

Po ostré debatě v britské dolní sněmovně, započaté už vlastně během interpelací, došlo na další porážku zjevně dosud nepoučitelné premiérky Mayové.

Nedivme se. Mělo to být o pokroku jednání s Evropskou unií, jak Mayová slíbila před dvěma týdny, avšak bylo jasné, že není o čem referovat.

Premiérka Mayová dělá z Velké Británie rukojmí své brexitové ješitnosti

Theresa Mayová

Velká Británie má podle plánu opustit Evropskou unii 29. března. Do té doby buď britský parlament schválí nedokonalou a polovičatou dohodu Theresy Mayové nebo se celá země zřítí z útesu, píše komentátor deníku Financial Times Philip Stephens.

Místo zprávy přišla premiérka s rezolucí, hodnou barona Prášila. Tedy, „že tato komora vítá prohlášení premiérky ze 12. února; znovu vyjadřuje svou podporu pro způsob odchodu z Evropské unie vyjádřený touto komorou 29. ledna a bere na vědomí, že diskuse mezi Spojeným královstvím a Evropskou unií ohledně severoirské pojistky pokračují.“

Taková rezoluce se málokomu líbila. Proevropanům tam chyběla zmínka o druhém verdiktu z onoho dne, tedy, že sněmovna zamítla odchod z unie bez dohody. Brexitáři zas v textu nenašli zrušení oné tzv. „irské pojistky“, které navrhují.

Navíc, premiérka podle nich hovoří jen o právních zárukách a nemá se k adoptování „skvělého“ brexitářského plánu poslance Malthouseho.

Brexitářská „strana ve straně“

Už dříve bylo tedy jasné, že většina nehodlala rezoluci schválit a poslance spíše zajímalo, proč premiérka stále nechce smést ze stolu katastrofický odchod z unie bez dohody a tvrdí, že je to užitečná vyjednávací hrozba.

Mayová hraje o čas. Čeká, že někdo ztratí nervy a cukne, odhaduje analytik Filip Nerad

Theresa Mayová

Pouhé dva měsíce zbývají do dne D, tedy odchodu Velké Británie z Evropské unie. A je to už týden, co se premiérka Theresa Mayová pokusila dojednanou dohodu „protlačit“ Dolní komorou parlamentu. S úterní 20. hodinou to bude zkoušet znovu. 

Náměstek ministra pro brexit nakonec debatu uzavřel a poté, co neprošly dva návrhy labouristů a skotských nacionalistů a po slibu poslankyně Soubryové zveřejnit tajnou zprávu vlády o hrozivých následcích tvrdého brexitu, došlo na hlasování.

Vládní rezoluce neprošla v poměru 258 ku 303, tedy o 45 hlasů napříč stranami. Brexitáři skupiny ERG se zdrželi hlasování a Mayovou zradili a nebylo divu, že je náměstek ministra pro podnikání Harrington nazval „Farageovskou stranou ve straně“.

Premiérka rychle odešla a její kancelář zareagovala Orwellovským prohlášením, že „přes nezajištění většiny debata ukázala souhlas s jednáním vlády o změnách irské pojistky a obavy některých poslanců z předčasného odstranění odchodu bez dohody ze stolu v této fázi“.

Mayová utrpěla obrovskou prohru. Její kariéra skončí, jakmile najde řešení, říká expertka

Britská premiérka Theresa Mayová

Britská vláda ve středu večer ustála hlasování o nedůvěře. Premiérka Theresa Mayová tak bude dál určovat směr diskuze o brexitu.

Mayová tedy nebude moci v Bruselu tvrdit, že má podporu sněmovny a strašení tvrdým brexitem už nezabírá. S blížícím se 29. březnem je takový možný scénář jen cílem oné brexitářské „strany ve straně“, která se plánu nikdy nevzdá a stále zjevně nepoučitelnou Mayovou ovlivňuje.

Mezitím mezinárodní podniky uprostřed nejistoty dál oznamují možný odchod z Británie - nejnověji automobilka Ford - a čtyřicítka bývalých britských velvyslanců žádá premiérku otevřeným dopisem o odklad brexitu, aby byl lépe dojednán.

Jan Jůn

Co se týče slíbeného klíčového hlasování, 27. únor by měl z jednání v Bruselu přinést do sněmovny „něco nového“, ale také znovu návrhy poslanců na vyloučení tvrdého brexitu a rozhodující bitvu většiny s brexitáři.

Zda je Mayová opět podpoří, není po jejich zradě jisté, nelze však vyloučit ani převzetí iniciativy sněmovnou a odklad brexitu. Ještě to bude „velmi zajímavé“!

autor: Jan Jůn
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.