Jan Jůn: Brexit - poslanci rezignují kvůli ovládnutí stran extrémisty

21. únor 2019
Theresa Mayová v Bruselu

V pondělí sedm, v úterý jedna, ve středu tři a není jim prý zdaleka konec.

Řeč je o rezignacích umírněných poslanců na členství ve dvou hlavních britských politických stranách v tomto týdnu na pozadí boje o brexit. Strany prý ovládly extrémní frakce a je konec tradiční britské politické toleranci.

Premiérka Mayová dělá z Velké Británie rukojmí své brexitové ješitnosti

Theresa Mayová

Velká Británie má podle plánu opustit Evropskou unii 29. března. Do té doby buď britský parlament schválí nedokonalou a polovičatou dohodu Theresy Mayové nebo se celá země zřítí z útesu, píše komentátor deníku Financial Times Philip Stephens.

Labouristy infiltruje v základních organizacích za součinnosti vůdce Jeremyho Corbyna extrémní levice a trockistická skupina Momentum požaduje odvolání umírněných poslanců a dál sílí i antisemitismus, kterým vždy extrémní levice oplývala.

Ozývají se navíc opět trockisté jako bývalý liverpoolský místostarosta, „rudý“ Derek Hatton, před 30 lety vyloučený ze strany, nebo proputinovský exposlanec a antisemita George Galloway, který by také chtěl zpět do rodné Labour Party. Hatton tento týden na dva dny uspěl, ale byl zas ke smutku Corbyna vyloučen.

Corbyn navíc s podporou extrémistů neplní závazky sjezdu strany, podle kterých by měl požadovat referendum o navržené brexitové dohodě premiérky Mayové a vychází najevo jeho probrexitářské přesvědčení. Jednal už s premiérkou o setrvání v celní unii, po kritice poslanců se přiklonil k referendu a nyní, den po Mayové jednal v Bruselu opět o celní unii.

Rebelové ze sněmovny lordů

Filip Nerad: Pekelný brexit

Britská premiérka Theresa Mayová

„Přemýšlím o tom, jak vypadá speciální místo vyhrazené v pekle pro ty, kdo prosazovali brexit bez náznaku plánu, jak ho bezpečně zařídit.“

Co se pak týče konzervativců, ti jsou podle rezignujících ovládáni čtyřicítkou poslanců tzv. Evropské výzkumné skupiny ERG, prosazující odchod z unie bez dohody a tlačící na Mayovou.

Základní organizace jsou údajně infiltrovány skupinami nováčků dosud podporujících xenofoby UKIPu Nigela Farageho a požadujících odvolání proevropských poslanců a brexit prý zastavil modernizaci strany.

Není divu, že poslankyně Anna Soubryová, jedna z trojice nyní nezávislých poslankyň prohlásila, že „fialová obdoba labouristické Momentum“ zvítězila, „boj skončil, druhá strana zvítězila“.

Jan Macháček: Brexit a kompromis

Brexit

Dosažení kompromisu ve věci dohody o brexitu se momentálně nejeví jako pravděpodobné, pravděpodobnost tvrdého brexitu či brexitu bez dohody roste.

Skupina se prý chystá příjmout další členy a nejen zastánce setrvání v unii a Soubryová smutně dodala: „Ono pravé křídlo, nesmiřitelná protiunijní bojůvka, která zničila každého vůdce strany za posledních 40 let, nyní ovládá konzervativní stranu od hlavy až k patě. Oni jsou konzervativní strana!“

Premiérka Mayová, jednala ve středu bezvýsledně v Bruselu, stále prosazuje právnicky formulovanou záruku dočasnosti tzv. „irské pojistky“ a nyní prý doufá v „průlom“ na víkendovém summitu unie v Egyptě.

Mezitím se skupina více než dvou desítek členů její vlády prý hodlá připojit k nadstranickému návrhu poslanců Cooperové a Letwina na vyloučení tvrdého brexitu ze hry a případně i z vlády rezignovat. Navíc, rebelové ze sněmovny lordů se prý také šikují.

Jan Jůn

Zatím však je stále předčasné hovořit o politickém zemětřesení v britské politice, i když volby zde vyhrávají jen strany, posunuté ke středu politického spektra a přijatelné tak pro většinu voličů. Velká a nezávislá středová skupina spojující hospodářskou kompetentnost a ohledy na sociální spravedlnost by měla šance, jen pokud by byla dostatečně početná a měla jednotný program, což zatím chybí.

autor: Jan Jůn
Spustit audio