Jan Jiráň má smysl pro barvy. „Brýle mám sladěné s ponožkami a trenýrkami“

23. září 2020

Je pověstný nejen svým humorem, ale i veselým oblečením a výstředními brýlemi. „Je mi líto, že v té naší české povaze prší,“ komentuje to obrazně v Blízkých setkáních.

„Mám pocit, že jsme mrzutější, než bychom měli být. Léto pravidelně trávím ve Španělsku a tam jsem okoukal, že i muži chodí vesele oblečeni. A já jsem veselý člověk, mám rád legraci až srandu. Začal jsem si tam kupovat brýle a zjistil, že sem přinesu trochu toho jejich sluníčka a nadhledu. A do tý český, někdy uplakaný šedivosti, přinesu jinej valér,“ vysvětluje herec.

Jan Jiráň a moderátor Aleš Cibulka

Brýlí má 42

Všechny jsou prý kulaté, ale různě barevné. „Většinou je kombinuju se spodním prádlem, s ponožkami a trenkami. To kdybych se náhodou někde převlíkal, tak aby neřekli, že nemám smysl pro barvy,“ směje se Jan Jiráň.

Pak vysvětluje: „Já to mám hlavně kvůli jednomu představení v Ypsilonce, kde hrajeme Pánskou šatnu. Tam hrajeme, že v hledišti nejsou diváci a my jsme sami v pánské šatně, kde se převlékáme před představením. Kvůli tomu mám připravenej tenhle fórek. I kolegové si toho všimnou a řeknou: Ty to máš sladěný!“

Má kromě originálního oblečení ještě další „úchylky“? Proč sbíral použitý kmín? Co soudí o audioknihách? Je praktickým člověkem, který zvládne vyměnit žárovku?

autoři: Aleš Cibulka , eh

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.