Jan Jirák: Médiím nevěřte. Jen tak vám zůstane zdravý přístup k realitě

12. duben 2017

Věříte médiím? V čem je zakopaný pes současného informačního světa? Jakou funkci by měly sdělovací prostředky doopravdy plnit?

Z nejrůznějších výzkumů vyplývá, že se důvěra lidí v média stále snižuje. „Myslím, že to vůbec není špatná zpráva,“ říká vedoucí katedry mediálních studií Metropolitní univerzity Praha Jan Jirák.

Jakou roli média mají?

„Kolik let se tady bavíme o potřebě kritického myšlení a najednou bychom měli být nešťastni, když jsou lidé podezřívaví? Je to zdravý přístup k realitě.“ Navíc si uvědomte, proč média vůbec sledujete. „Hledáme odpovědi na otázky, které nás znepokojují. Jenže na ně média neumějí odpovědět.“

Média ale mají i relaxační funkci. „Celý den se perete se svými starostmi a pak se chcete podívat, jak se s nimi popere třeba Bruce Willis.“ Je tady prý ale jedno riziko: když začnete brát vážně romantické příběhy nebo detektivky a odreagováváte se u zpravodajství.

Hrozba sociálních sítí

Problémem dnešních médií prý není množství informací. Jsou to zprávy, se kterými si už lidé nevědí rady. „Berou střípky informací, které se právě dějí, vytrhávají je z kontextu a zasazují do kontextu jiného. Nedávají vysvětlení a problém dál nerozklíčují,“ myslí si Jirák. Proč?

Facebook - sociální sítě - like - lajk

Je to boj o sledovanost, návštěvnost, poslechovost... Sociální média/sítě pak podle Jiráka nejspíš stojí za stále větším rozdělením společnosti. Jsou postaveny na vzájemném potvrzení „vlastních pravd“ pomocí lajkování. „Vznikly tady skupiny, které už spolu ani nekomunikují. Protože přece jen ta jejich pravda je ta správná.“

Prof. PhDr. Jan Jirák, Ph.D.
autoři: lup , zis , Jan Jirák
Spustit audio