Jan Drda: Jak Kuba parohatou princeznu léčil

29. listopad 2020

Hrušky ušatky a jablíčka, po nichž člověku vyrostou na hlavě parohy! To je ovoce, které hraje prim v rozhlasové pohádce. Poslouchejte do neděle 6. prosince 2020.

Osoby a obsazení: Kuba (Marcel Vašinka), Amálka (Zlata Adamovská), Matěj (Pavel Pípal), Tereza (Klára Jerneková), princezna (Jaroslava Pokorná), hofmistr (Jaroslav Moučka), dědeček (Josef Patočka), myslivec (Viktor Vrabec), čepičář (Bořivoj Navrátil), hodinář (Ivan Gübel), kovář (Svatopluk Skládal), dráb (Vladimír Bičík), Pepík (Martin Velda), ševcová (Jaroslava Drmlová) a vypravěč(Jiří Adamíra)
Napsala: Helena Sýkorová
Dramaturgie: Eva Košlerová
Zvuk: Miroslava Rychlá
Zvukové efekty: Anna Divišková a Miroslav Kokeš
Hudba: Vadim Petrov
Režie: Jan Berger
Natočeno: 1980

A o čem tahle pohádka taky je? O lásce Kuby a Amálky, Matěje a Terezky, i o docela malém, obyčejném štěstí. Ušatost se vyléčí polibkem věnovaným z upřímné lásky, ovšem shodit parohy znamená zbavit se pýchy a nadutosti. A právě tuhle metodu zvolí Kuba pro léčbu parohaté princezny, když ji přinutí, aby jako správný býložravec spásla hrst čtyř čtyřlístků. Ty totiž, jak známo, jsou symbolem štěstí a radosti. Radovat se budou všichni - jen jednomu zůstanou na hlavě o poznání větší ušiska. Komu? Poslechněte si rozhlasovou pohádku s vynikajícím hereckým obsazením!

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc ještě týden po odvysílání on-line zdarma na portálu mujRozhlas. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení nebo jako podcast na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.