Jak to vidí Jan Macháček - 15.4.

15. duben 2010

Čtvrtečním hostem pořadu Jak to vidí ČRo 2 - Praha (po 8:30 hodině) byl publicista a komentátor Jan MACHÁČEK. (Od 1. září 2008 zveřejňujeme /až po 24 hodinách, u pátečního pořadu až v pondělí/ needitované a neautorizované přepisy půlhodinových talkshow našich hostů. Tento pořad ZDE na také najdete ve zvukové podobě.)


Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobrý poslech dopoledního vysílání vám všem přeje Zuzana Burešová. Ve studiu už proti mně usedl komentátor Respektu Jan Macháček, vítám vás tady, pěkný den.

Jan MACHÁČEK, komentátor Respektu
--------------------
Dobrý den.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Jaké téma si vybereme, máme jich poměrně hodně, možná začneme tím, čím se věnujete poslední dny a týdny, nejvíc se zaměřujete na situaci v Řecku, která se velmi mění, respektive se mění způsob, jakým Unie chce Řekům pomoci. Můžete tedy zhodnotit poslední vývoj v této zemi?

Jan MACHÁČEK, komentátor Respektu
--------------------
No, máte pravdu, že v poslední době se tolik toho nemění v Řecku samotném, jako se toho mění ve zbytku eurozóny, že jo, to jsou státy, které platí eurem. A možná spíš než řecká otázka je to v tuto chvíli především německá otázka. A pokusím se vysvětlit proč. Tuto neděli se ministři financí eurozóny ve videokonferenci dohodli, že zase pozmění tu nebo výrazně změní dokonce tu dohodu o půjčce nebo pomoci, která byla dohodnuta 14 dní před tím. Důvodem bylo to, že ta interpretace té původní dohody byla naprosto rozdílná a trhy skutečně nevěděly, co si mají o tom myslet, v Německu daňoví poplatníci slavili, že nebudou pomáhat nikomu a nebudou nic platit. Naopak v jiných evropských zemích se to vykládalo tak, že ta půjčka je vlastně dohodnuta. A teďka v neděli se státy dohodly, že s tou pomocí nebude začínat Mezinárodní měnový fond, ale bude to nejprve půjčka členských států eurozóny a potom přijde na pomoc Mezinárodní měnový fond. Bylo dohodnuto, že ta suma přidělená vlastně na tuto pomoc bude výrazně vyšší, ta evropská teda suma. Bude to tak 20 miliard euro, pardon, 30 miliard euro a další důležitá věc je, že ta půjčka bude poskytnuta, pokud o ni Řecko požádá, za o něco výhodnější úrok, než je tržní úrok. Před tím Německo trvalo na tom, že musí nejprve pomoci Mezinárodní měnový fond a ta případná půjčka Evropské unie nebo eurozóny, jednotlivých států eurozóny, respektive protože to je důležité rozlišovat, musí být za tržní úrok, takže samozřejmě leckdo, včetně mě, si kladl otázku, co to je tedy za, co je na tom výhodného, když ta půjčka má být za tržních podmínek. Důvody jsou, důvody té německé zdrženlivosti jsou dva. Jednak Německo se už trochu pozměnilo od těch dob Helmuta Kohla, kdy skutečně ten projekt evropské měně kromě svých ekonomických aspektů byl chápán také jako jeden, řekněme, z dalších mírových pilířů pro Evropu. Německo tento patos ztrácí a chová se jakoby normální evropská země a za druhé tady byla obyčejná nechuť platit nebo sanovat něčí nezodpovědné, řekněme, chování a nezodpovědné vládnutí. Ale i tato nová nedělní dohoda vyvolá velmi ostrou zdrcující, řekl bych, vlnu kritiky německých médií. Kancléřka Merkelová, která byla před tím oslavována, že, že se dokázala ubránit tomu tlaku na to, aby Německo poskytovalo zvýhodněné půjčky, je všude v německých médiích kritizována. A je zase velká otázka, jestli se to všechno nezmění, jestli to bude udržitelné, protože němečtí politici budou pod obrovským tlakem. Navíc je to teda samozřejmě i věc ústavněprávní, protože panují pochybnosti o tom, jestli německý Ústavní soud, kde si bude leckdo stěžovat, tuto pomoc Řeku uzná, protože Lisabonská smlouva, když to velmi zjednoduším, ji zakazuje.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
V této souvislosti mě napadá, protože už v našem vysílání jsme mluvili o hodně variantách, které byly, jak pomoci i Řecku, myslíte si, že tato varianta, toto řešení je konečné, nebo se zase za pár týdnů změní.

Jan MACHÁČEK, komentátor Respektu
--------------------
No, já doufám, že by mohlo být konečné v těch, v těch základních obrysech, ale samozřejmě se bude dále konkretizovat, jednání s Mezinárodním měnovým fondem teprve probíhají a Mezinárodní měnový fond jako takový zase není sluha nebo poskok Evropské unie, takže také se bude určitě snažit realizovat nějaké svoje představy, může se to ještě nějak samozřejmě pozměnit. Ideálně je tu pořád ta možnost, a to je znovu tato dohoda interpretována podobně jako ta dohoda pár týdnů stará, že vlastně jde o určitou garanci nebo jistotu v pozadí, která má Řecku umožnit financovat svoje rozpočtové potřeby a svůj dluh tržním způsobem. To znamená, to, že ta půjčka je jako, já nevím, u přijímačů elektrických poloh ze standby, je tady jako jakási záloha, tak to samo by mělo uklidnit situaci na trzích, což se asi může povést ve velmi krátkodobém horizontu, ale je otázka, co se bude dít v dlouhodobém horizontu.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ještě k otázce Řecka, poslední dotaz. Jak toto poslední řešení, snad poslední, jak ho hodnotí ekonomičtí analytici, komentátoři ze zahraničí.

Jan MACHÁČEK, komentátor Respektu
--------------------
Tak hodnotí ho samozřejmě různě, ale převažuje asi to, co jsem řekl. Krátkodobě trhy se uklidní a dlouhodobě záleží na tom, jestli se podaří, řekněme, to, tu nákazu té nervozity lokalizovat v podobě vztahu trhy Řecko, nebo jestli se přenese infekce i do jiných zemí, které jsou v důsledku recese, kterým se v důsledku recese výrazně zhoršilo zadlužení, oni ho už měli, samozřejmě jsou to ty země, které byly výrazně zadluženy už před ekonomickou recesí. To znamená, jestli se ta nervozita přenese do Portugalska, Španělska, případně třeba dokonce i do Itálie nebo do celého toho olivovníkového pásu, řekněme, jak se tomu, což je jeden z názvů. Tak to je samozřejmě klíčové, protože řekněme, že svět a Evropa mohou najít prostředky, aby pomohly Řecku, pokud Řecko samozřejmě bude, bude uplatňovat ten úsporný program, který schválilo, ale těžko už si představit, že by dokázala Evropa a Mezinárodní měnový fond také nemá tolik prostředků, že by dokázaly sanovat ještě spoustu dalších zemí, které se dostanou do problémů. To je ta klíčová otázka.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Říká ve vysílání Českého rozhlasu 2 Praha komentátor Respektu Jan Macháček. Poslanci schválili návrh na omezení hazardu, jen připomenu, že obcím a městům tak zůstane právo účastnit se povolovacího řízení k provozování loterií a mohou si samy určit, jestli na svém území chtějí videoterminál nebo ne. Je to dobře podle vašeho názoru?

Jan MACHÁČEK, komentátor Respektu
--------------------
Já si myslím, že je to jednoznačně dobře, já teda patřím v tomto ohledu, možná, že by se v českém prostředí dalo říci k radikálům, já bych byl nejradši, kdyby ty loterie byly výrazným způsobem omezeny nebo zakázány centrálně, protože uvědomme si, že vlastně nejenom, že tento, toto odvětví, řekněme, je velmi přísně regulováno a omezováno na západ od našich hranic, ale přednedávnem bylo dokonce zakázáno i v Rusku a na Ukrajině, kde skutečně přes noc museli všechny ty automaty odvézt a Česká republika by se mohla skutečně stát ostrovem, který bude přitahovat toto podnikání, jako takovou, řekněme, žumpou skutečně Evropy v tomto ohledu. A já myslím, že kdo jezdí mimo Prahu do ekonomicky slabších regionů, tak skutečně se můžete objevit v městě, kde vlastně dnes už, dneska už není nic jiného pomalu než herny. Všude běhají, blikají světýlka a různé, různí, řekněme, sociálně slabší jedinci přecházejí z jedné herny do druhé, je to skutečně dosti odpudivé. Když se mluví o sociálních dávkách a o tom, že máme spoustu lidí, kteří zneužívají sociální dávky, a tak dále. Tak samozřejmě prostě myslím, že neexistují ani pořádné analýzy, kolik těch sociálních dávek se rovnou prohraje v těch automatech a tak dál. Ale k tomuto systému, i toto je lepší, než nic, protože skutečně síla příkladu a nějaká konkurence v tom může začít fungovat, lidé uvidí, jak to vypadá ve vedlejší obci, kde ty automaty nejsou a nějaká obec zase může třeba vsadit na to, že se stane českým Las Vegas, pokud si to budou místní voliči a občani přát. A když se jim to nebude líbit, tak zase mohou se ve volbách k tomu vyjádřit a může se to změnit, takže lidé budou moci sami posoudit, kde případně chtějí bydlet, jestli se jim to líbí, nebo ne. A velmi se tím sice posiluje pravomoc radnic a asi to má jako všechno v životě v politice, v ekonomice svá pro a proti, to znamená, že když, samozřejmě existuje tu obava, že podobně silné pravomoci si obce budou moci vymoci i v jiných věcech a země se stane celkově z právního pohledu taková nepřehledná, chaotická. Ale to by platilo, kdyby skutečně centrální politická reprezentace prosadila nějakou vůli se tím, se tím zabývat, což dlouho vypadalo, že zájem nemá, tak aspoň v tomto případě, protože to skutečně přesáhlo podle mého soudu už únosnou mez, jak to u nás v tomto ohledu vypadá, říkám, nemají to ani na Západě a už vůbec ne na Východě v tuto chvíli. Takže aspoň něco a já si myslím, že ta síla příkladu bude fungovat a že lidé tam, kde žijí, si skutečně dokáží tu svoji místní reprezentaci pohlídat a vyvinout na ni nějaký tlak.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Nutno dodat, že tato novela loterijního zákona postoupila do Senátu, kde o ní budou rozhodovat ještě senátoři, uvidíme, s jakým výsledkem. Hostem rubriky Jak to vidí je dnes komentátor Respektu Jan Macháček. Objevila se v posledních dnech zpráva, že pro bývalého šéfa ODS Mirka Topolánka hledají jeho kolegové nějaký odpovídající post. Máte nějaký návrh.

Jan MACHÁČEK, komentátor Respektu
--------------------
No, já jsem si všiml, že to celé jakoby rozpoutal předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, který jednak se vyjádřil k tomu, že má pocit, že, že se ne příliš pěkně s Topolánkem zachází a s Mirkem Topolánkem, pardon, a zároveň řekl, že by bylo slušné a odpovídající mu najít nějakou ne sice trafiku, ale nějakou odpovídající funkci nebo postavení, kde by se mohl vydovádět. A jak jsem o tom tak já přemýšlel osobně, nic nepřeju Mirku Topolánkovi špatného, ale já si myslím, že ve sféře, která je jaksi v dosahu státu, pro něj asi nic vymyslet dost dobře nejde. Já jsem o tom přemýšlel, co by tak mohlo odpovídat. Mirek Topolánek rozhodně není povaha na diplomatický post, to skutečně vyžaduje trošku jiný druh osobnosti, nic ve zlém, já bych třeba taky nechtěl být diplomat, ale tak tam si myslím, že je to vyloučeno, v Evropské komisi máme nového komisaře, zase ho odvolávat jenom kvůli tomu, že je potřeba Mirka Topolánka někam umístit. A nakonec ještě ke všemu to je vlastně svého druhu diplomatický post, to těžko by vlastně zase na osobnost tohoto charakteru, těžko by po ní někdo v Evropské unii vysloveně toužil. A druhá věc je, ve vedení státního podniku nevím, kde by Mirek Topolánek vzal na to nějaké kompetence, aby vedl třeba letiště nebo aerolinie, to už jsme tady jednou měli v podobě Jaroslava Tvrdíka, že amatér vede státní firmu. Navíc ty zkušenosti Mirka Topolánka s podnikáním jsou, řekněme, je tu spíše jakási zkušenost nezdaru, což nevím, jestli je kvalifikace pro to, aby mohl vést státní podnik. Tak já rozhodně nemám obavy, že by se Mirek Topolánek neuživil, všichni premiéři bývalí ve všech zemích se uživí velmi dobře. Naopak mnohem lépe než před tím. Mohou z nich být takzvaní utírači dveří a zprostředkovávat nejrůznější kontakty. Tam jde spíš o nějakou čest a hrdost samozřejmě, ale, ale rozhodně nemusíme mít obavy o to, že by se tomu člověku po finanční stránce nedařilo. Nepochybně bude velmi úspěšný jako poradce nebo konzultant, ale myslím si, já si osobně nedovedu představit, co by mu mohl stát pomoci zařídit.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Soudí ve vysílání Českého rozhlasu 2 Praha komentátor Respektu Jan Macháček. Předvolební kampaň už je téměř v plném proudu. Na cestách, když cestujeme autem, tak se díváme na billboardy, už jste také určitě nějaké zaregistroval. Co říkáte zatím této kampani.

Jan MACHÁČEK, komentátor Respektu
--------------------
No, mně spoustu těch billboardů na obou stranách, teda musím říci, připadá docela vtipných. O rušení ranní kocoviny, a tak dále, ale na druhou stranu mně mrzne, když si uvědomím, že to platím já, nebo že to platíme my všichni z našich daní, tak mi ten úsměv mrzne na rtech, protože pak si říkám, ať si takhle ty lidé jako vtipkují jako někde po hospodách ze svého a v době, kdy se mluví o tom, že si máme všichni utahovat opasky a leckdo i přehání v tom smyslu, že České republice hrozí bankrot, tak proč, nevím, proč bych měl financovat politickým stranám zrovna tohle to. To je také jedno téma důležité, řekněme, na regulaci, že kdyby se podařilo nějakým způsobem regulovat ty výdaje na ty billboardy, které jsou na těch kampaních nejdražší, a to potom vede k tomu, že se politické strany skrz parlament neustále zvyšují ten náš příspěvek, kterým to musíme financovat a vzájemně se to vyruší, všichni investují všechno do billboardů a je otázka a přebíjejí se tímto způsobem. Kdyby se kampaň vedla jiným způsobem, tak by to možná bylo i pro strany samotné efektivnější. No, tak je to sice vtipné, ale na druhou stranu, když se mluví o šetření, tak se to, nevím, jak to vůbec na lidi působí, když vidí, že se politické strany vůbec nenamáhají je přesvědčovat o nějakých programových věcech a jenom takhle si dělají legraci jeden z druhého. Nevím, no, je to trošku legrace na cizí účet, nebo trošku hodně.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Je to podle vás taková kampaň, jakou byste si představoval, právě takové rádoby vtipné billboardy, mohou někoho oslovit, mají vůbec nějaký význam?

Jan MACHÁČEK, komentátor Respektu
--------------------
No, já nevím, tak já nejsem specialista na tyto věci, ale jako nevím, jestli to někoho odradí třeba zrovna od Jiřího Paroubka, anebo jestli zrovna zase na druhou stranu někdo ocení, jako že jak je ODS vtipná, že potom /nesrozumitelné/.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
To by možná byl zajímavý nějaký sociologický průzkum, o tom třeba se někde v budoucnu dočteme. Ve vysílání Českého rozhlasu 2 Praha diskutujeme s komentátorem Respektu Janem Macháčkem. Minulý týden se v Česku konal odzbrojovací summit Spojených států a Ruska. My se k němu přece jenom ještě takovou malou glosou musíme vrátit. Na Pražském hradě, když vystoupili oba státníci, jak prezident Medveděv, tak prezident Obama, tak v tom sále chyběl například exprezident Václav Havel, anebo Karel Schwarzenberg. Zarazilo vás to?

Jan MACHÁČEK, komentátor Respektu
--------------------
No, nebyli, nechyběli tam jenom oni dva.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, i další tam byli, Ondřej Liška a podobně.

Jan MACHÁČEK, komentátor Respektu
--------------------
Chyběli tam spoustu dalších bývalých ministrů zahraničí, které se sluší na takové akce zvát. Nebyla tam kromě Ondřeje Lišky ani Kateřina Jacques, která je nejenom poslankyně, ale je předsedkyně evropského výboru, což je důležitá funkce, která má co do činění se zahraniční politikou. Tak já si myslím, že to zase odlišuje Českou republiku od jakéhosi kulturního chování, které je v politice zvykem všude v civilizovaném světě. Není to tak, že ten, kdo zrovna vládne, zve na důležité státní recepce nebo na důležité příležitosti jenom své příznivce a nohsledy. Samozřejmě zve tam i své kritiky, zve tam opozici a tohle to, ta jako jakási mstivost, která proniká do. Já si myslím, že dokonce jsem měl svého času pocit, že už to normálně umíme se takto chovat. Mimochodem v souvislosti s polským prezidentem, který byl také, řekněme, velmi kontroverzní osobnost, četl jsem si jeden z nekrologů, kde bylo zdůrazněno, že on svoje oponenty a víme, že v Polsku také je ta společnost velmi ostře rozdělena, že on svoje oponenty zval na důležité události, jako jsou státní svátky, a tak dále. A já jsem měl pocit, řekněme, před 10 lety, že Česká republika toto normálně zvládá a je vidět, že, je vidět, že bohužel ne a to je, myslím, že je to obrovská ostuda a je to velice prostě trapné celkově.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
To je trapné proto, že tam snad u exprezidenta Václava Havla byla taková ta výmluva, že byl snad v té době nemocen a podobně. To působilo poněkud zvláštně.

Jan MACHÁČEK, komentátor Respektu
--------------------
No, tak je to tak, že normálně dostanete, když jdete na nějakou diplomatickou recepci, tak dostanete pozvánku a na té pozvánce je napsáno, že v případě nemoci nebo nemožnosti se účastnit se omluvíte prostě na nějaké telefonní číslo nebo písemně. To už je jako jedno, ale toto je ten postup, ne že by ta strana, která zve, zjišťovala, kdo jak je na tom zrovna zdravotně a podle toho by vybírala hosty. To se takto samozřejmě nedělá.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Na vysvětlení komentátor Respektu Jan Macháček. Zbývá nám poslední téma, které probereme v této půlhodince od půl deváté do deváté. Všichni víme o tom obrovském neštěstí, ke kterému došlo u Smolensku. Stovky Poláků teď protestují proti tomu, že prezident Lech Kaczyński bude pohřben v katedrále na krakovském hradě Wawel. Ten je tedy posvátným místem, kde jsou uloženy ostatky polských králů. To je téma, ke kterému se dostaneme. Nejdříve by mě zajímalo, jaký je vůbec váš názor na osobnost Lecha Kaczyńského. Teď se spíš hovoří o těch okolnostech té obrovské tragédie, ale pojďme se zaměřit na jeho politickou dráhu, jakým byl politikem.

Jan MACHÁČEK, komentátor Respektu
--------------------
No, já samozřejmě při vší úctě, kterou se asi sluší respektovat i s ohledem na to, že na to, co se stalo a co, že jo, v Polsku kupříkladu mají státní smutek až do neděle, tak z mého pohledu to byl politik, který určitě neměl, já bych určitě nebyl jeho příznivcem. Ale nejsem ani polský občan, ani polský daňový poplatník, byl to politik velmi konzervativní, velmi nacionalistický, na druhou stranu bych, určitě bylo dobré, že nebral, řekněme, nejrůznější ruské hrozby na lehkou váhu a určitě bych souhlasil s tím a napsal to i jeho, řekl bych, skoro nejtvrdší kritik Adam Michnik v Gazetě Wyborcze, že rozhodně věří tomu, že to byl člověk, pro kterého byly, byla, řekněme, starost o Polsko na prvním místě vždycky, rozhodně to nebyl nějaký politik, kterému by šlo o jeho nějakou osobní, o nějaký osobní prospěch a tak dále. Prosazoval to, co si on myslel, že je pro Polsko dobré a teďka je otázka, kdybych třeba já byl Polák, asi bych si nemyslel, že zrovna to, co si myslel on, je pro Polsko dobré, asi takto bych to, takto bych to řekl a určitě je důležité vědět, že podobně jako polský prezident, bývalý polský prezident Lech Walesa, to byl člověk, který se choval v době komunismu velmi statečně a aktivně a čestně. Takže takto je asi dobré na něj celkově vzpomínat. Byl to ale politik velmi také skeptický vůči Evropě. A některé jeho nápady na vytvoření té čtvrté republiky nebo na takovou jakousi očistu té společnosti se mi zdály naivní a populistické, ale na druhou stranu je třeba asi říci, on tedy sbíral peníze, byl, pardon, hlasy hodně na venkově a na východě Polska. Je možné si představit, že také vycházel vstříc nějaké politické poptávce a kdyby nebyl on, tak by možná spoustu hlasů, které získal on, dostal třeba nějaký větší extremista ještě. Takže nebo větší extremista prostě, takže, takže tak asi.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Povězme si právě o tom, co už jsem říkala před chvílí, že stovky Poláků protestují proti tomu, že by právě Lech Kaczyński měl být pohřben v katedrále na krakovském hradě Wawel, kde jsou tedy ostatky polských králů, což je pro Poláky velice posvátné místo.

Jan MACHÁČEK, komentátor Respektu
--------------------
Tak to je samozřejmě věc Poláků, do toho nám tady v Česku nic není, si myslím, kde má být jejich prezident pohřben. Ale jenom je to doklad toho jako, že Lech Kaczyński byl člověk, který velice rozděloval polskou společnost, což je vůbec jakýsi trend v politice evropské i světové, postkomunistické obzvlášť. V souvislosti s tou tragédií se mluvilo o tom, že tyto nadcházející prezidentské volby by mohly se nést v jakémsi smírnějším duchu a Poláci by se aspoň na nějakou dobu mohli v tomto směru zklidnit. Ale už teď je vidět, že ještě prezident Kaczyński není pohřben a už zase začíná rozdělovat polskou společnost velmi radikálně ještě v době, v polovině vlastně toho státního smutku.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Uzavíráme toto téma s komentátorem Respektu Janem Macháčkem, děkuji za vaše názory, pěkný den, na slyšenou.

Jan MACHÁČEK, komentátor Respektu
--------------------
Na shledanou.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Reprízu pořadu si můžete poslechnout dnes krátce po 23. hodině.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Jan Macháček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.