Jak to vidí Jan Macháček - 1.4.

1. duben 2010

Čtvrtečním a prvním dubnovým hostem pořadu Jak to vidí ČRo 2 - Praha (po 8:30 hodině) byl publicista a komentátor Jan MACHÁČEK. (Od 1. září 2008 zveřejňujeme /až po 24 hodinách, u pátečního pořadu až v pondělí/ needitované a neautorizované přepisy půlhodinových talkshow našich hostů. Tento pořad ZDE na také najdete ve zvukové podobě.)


Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Pěkný poslech dopoledního vysílání vám všem přeje Zuzana Burešová. Hostem ve studiu v pořadu Jak to vidí je dnes komentátor Respektu Jan Macháček. Vítám vás tady, pěkný den.
Jan MACHÁČEK, komentátor Respektu
--------------------
Dobrý den.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Dnes je 1. dubna. Je to pro vás obyčejné datum v kalendáři, anebo tohle datum je pro vás něčím výjimečné?
Jan MACHÁČEK, komentátor Respektu
--------------------
No, tak to je asi výjimečnýho pro každýho. Nejlepší je, když se člověk nechá napálit, že jo, něčím.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Nechal jste se něčím napálit?
Jan MACHÁČEK, komentátor Respektu
--------------------
No, to já jsem se právě nechal napálit, protože než jsem šel sem do rádia, tak jsem si četl zprávu na serveru Aktuálně, že Mirek Topolánek vstupuje do TOP 09 a že je to přestup sezóny a že se jim tam bude hodit jako maskot, i když už nemůže bejt napsán na kandidátku a i to jméno TOPlánek se bude hodit. Tak jsem rozespalej na tu zprávu asi 5 minut civěl. A pak mi došlo, že je apríl. Když se člověk nechá napálit, tak je to vydařenej den samozřejmě. Stejně tak, když se vám podaří někoho napálit, že jo.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Je pravda, že někteří novináři nejen u nás, v některých denících vycházejí takové zprávy, ale i v zahraničí. I velice renomované deníky občas samozřejmě na 1. dubna něco takového zveřejní.
Jan MACHÁČEK, komentátor Respektu
--------------------
Vtip je v tom, aby to nebylo přehnaný. Když to z toho evidentně trčí, že to je jako nesmysl, tak to není nic moc. Ale když je to rafinovanější, tak to opravdu potěší, no.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Myslíte si, že by skutečně trochu toho humoru nezaškodila v černé žurnalistice? Že by třeba mohl být víc fejetonů?
Jan MACHÁČEK, komentátor Respektu
--------------------
To mně by osobně nevadilo, ale zase ne každý má stejný vkus a je taky trošku potřeba asi, aby to bylo opravdu vtipné. Samozřejmě každý má jiný smysl pro humor, každý se baví u něčeho jiného. Ale aby se spíš nezačali exhibovat lidé, kteří si připadají vtipní, než lidé, kteří jsou vtipní doopravdy, když to takhle řeknu. Protože kdyby se rozmáhala jakási křeč, že by všichni vtipkovali, tak to by zase taky moc k smíchu nebylo, že jo. Takže, musel by mít prostor někdo, kdo opravdu dokáže být zábavný. Ale říkám, pozor na exhibicionisty.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ale to je hrozně těžké. Vemte si, že spíš lidi rozpláčete, než abyste je třeba pobavili. Třeba filmaři. Myslím si, že to je pro ně velice těžké natočit třeba nějakou veselohru nebo nějakou komedii. Když už jsme u té televize, před týdnem se vyhlašovaly ceny TýTý. Tím programem uváděl bavič, moderátor Karel Šíp, který řekl, že u nás humoru a zábavy ubývá, až téměř mizí. Co o tom soudíte?
Jan MACHÁČEK, komentátor Respektu
--------------------
No, já nevím. Já se třeba bavím docela dobře, já si nemůžu v tomhle ohledu stěžovat. Mám taky tedy víc světů, protože kromě toho, že jsem novinář, tak taky jsem hudebník a hraju v kapele a tam samozřejmě je spoustu legrace. Takže, mně to nepřipadá. Člověk se asi baví trochu jinak než dřív. Pravda je, že určitě vymizely vtipy. Byly doby, kdy jsme všichni sypali z rukávů desítky vtipů a dneska třeba si člověk nevzpomene na jediný,tak se to určitě změnilo. Trošku asi patří k české tradici takové to hudrání, ale to bylo prostě vždycky. Prostě přechází to i do tržní ekonomiky. Mnohý český živnostník nebo malý obchodníček je naštvaný, když v krámě nikdo není a když tam je moc lidí,tak je ještě naštvanější. Lidi pořád na něco hudrají a tak dále. To, myslím, jako bylo vždycky. Já si myslím, že prostě humor nevymizel, ale asi se prostě nějak proměnil, no. A co dělají mladí lidé, kteří sedí pořád u počítače a žijí na facebooku, to už já se neodvážím posoudit, protože do toho zatím nepronikám raději.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Probrali jsme téma humoru. My jsme s Janem Macháčkem, můžu prozradit, chtěli jsme původně diskutovat právě o přechodu nebo o vstupu Mirka Topolánka do strany TOP 09. Ale nakonec jsme od toho raději upustili, protože řada lidí by se asi nechala napálit a začala by nás brát vážně a to jsme zase nechtěli, aby se po ránu rozčílili nebo kdoví, jak by tahle zpráva na ně působila, jak by na ně fungovala. Ale o tom, co budeme si říkat dál, tak to už můžu říct. Budeme mluvit o dnešním jednání grémia Občanské demokratické strany, a to už za chvíli. Posloucháte Český rozhlas 2 - Praha, povídáme si s komentátorem Respektu Janem Macháčkem. O dalším politickém osudu předsedy ODS Mirka Topolánka bude právě dnes jednat grémium strany. Co očekáváte, jaká varianta by byla pro ODS v téhle době vůbec nejvíc přijatelná?
Jan MACHÁČEK, komentátor Respektu
--------------------
Pro ODS, tak já nevím, tak asi se všeobecně čeká, že Mirek Topolánek se vzdá všech těch funkcí. Ale otázka, jestli už jenom proto, že jsou už uzavřeny kandidátky a tak dále, že by měla jakási ta proměna té strany končit právě v tuto chvíli. Řada i vyšších představitelů ODS je odhodlána vlastně jaksi pokračovat, takže zdá se, že minimálně starosta Prahy 5 Milan Jančík by měl být odvolán z kandidátky a možná to neskončí ani tam. Mluví se o tom, že velké rozbroje jsou uvnitř pražské ODS, kde se to impérium jaksi rozpadá a začíná bratrovražedný boj mezi několika frakcemi. Uvidíme, co to pro ODS přinese. Na jednu stranu je zjevné, že Petr Nečas je přijatelnější tvář pro velkou část veřejnosti, může zvednout preference, nechová se neslušně, je, řekl bych, spíš takový důvěryhodný. Ale na druhou stranu je tady, lidé v České republice si pořád nezvykli na to, že jisté konflikty a ostré výměny názorů k politice nějak patří a kterákoliv strana se začne hádat, tak jí začnou padat preference, což je, myslím, do značné míry nezralostí voličstva a je to i trošku dědictví totality, bych řekl, že prostě lidé mají rádi ty sešikované týmy, kde žádná výměna názorů na veřejnosti neprobíhá a toto jaksi voliči vyžadují. Takže, pokud se ODS bude dále na veřejnosti ostře polemizovat, tak jí to preference nezvedne.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Lídrem volební kampaně se stal tedy místopředseda strany Petr Nečas. Jak se s oblibou říká "pan Čistý". Sedí vám na něj tahle charakteristika?
Jan MACHÁČEK, komentátor Respektu
--------------------
Ano, do značné míry. Nikdy na něm neulpělo ani podezření z nějakého osobního obohacování, korupce, čerpání nějakých výhod, které si nezaslouží. Není spojován s nějakým skandálem typu nevěry a tak dále. Naopak jsou známy případy, kdy on se zasazoval za to, aby odešel někdo především v jeho regionu, na nějž je nějaké podezření nebo nepravost s ním byla spojována. A zároveň je zřejmé, že Petr Nečas zatím nepůsobí, jeho historie v politice zatím nepůsobí dojmem, že by byl nějak bůhvíjak odvážný, což nevím, jestli se dá nějak úplně jasně oddělit od té čistoty, o které jste se zmínila, protože k té čistotě by mělo patřit i trochu odvahy. Tak on určitě nebyl žádný disidentem během opoziční smlouvy, což si myslím, že bylo velmi temné období české politiky. Tehdy jediný člen ODS, který proti těmto schématům mluvil, byl tehdejší primátor Prahy Jan Kasl. A stejně tak v roce 97, tuším, bylo Petru Nečasovi nabídnuto místo ministra vnitra, které on oznámil, že ho vezme. Pak zase řekl, že se poradil s manželkou a že vlastně ho nevezme, to místo. Bylo to tehdy docela senzitivní a důležité.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
On tehdy řekl, že se oddělá, buď že to dokáže, nebo že se oddělá. A, tuším, pak den, dva, tři dny a už to bylo zase jinak.
Jan MACHÁČEK, komentátor Respektu
--------------------
No, tak uvidíme. To samozřejmě lidé mohou s funkcí nebo s nějakou úlohou vyrůst a najít se. Ale rozhodně teda je pravdou, že skutečně, a to vlastně zaplaťpánbůh, že ještě takové lidi v české politice máme, že vlastně na nich žádné podezření neulpívá, to je určitě dobrá věc. Krom té jisté nerozhodnosti nebo příliš opatrnosti mě trochu na tomto typu lidí vadí, i když to nelze asi úplně vymyslet při přechodu z totality do demokracie, abychom se tomu vyhli a měli jenom jiný druh politiků. Ale jde o to, že to jsou lidé, kteří vlastně ze školy odešli rovnou do parlamentu a vlastně u těch pravicových politiků mi připadá trošku komické, že právě oni pořád vyzývají lidi k samostatnosti, zodpovědnosti, podnikavosti, a přitom vůbec netuší, co to je žít, řekněme, co to je třeba pracovat v nějaké korporaci, která je ostře zaměřená na výkon. Nevědí, jak to vypadá prostě v tom světě podnikání, kde docela, řekl bych, fouká, kde je člověk vystaven nejrůznějším rizikům. Takže, je trošku vlastně směšné, že člověk, který je celý život placený z našich daní, jakoby má učit národ správnému kapitalismu. Ale tak to holt je. Ono se to samozřejmě vztahuje i na prezidenta republiky, tohle.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Vlastně takový politik, jako případ pana Nečase, že je v podstatě v tom parlamentním vakuu, dá se říct. Nicméně každá strana má takovou svoji šedou eminenci, ať je to Miroslav Šlouf, Petr Dimun. A ODS, řeknu teď, měla svého Marka Dalíka. Říkám měla právě proto, že včera se objevila zpráva, že Marek Dalík se přestane podílet na kampani ODS. Jak uvedl, prý ho Nečas už nechce. O čem tahle zpráva svědčí?
Jan MACHÁČEK, komentátor Respektu
--------------------
Mohli bysme zase pokračovat v tom aprílu, že bysme řekli, že Marek Dalík začne pracovat pro TOP 09. Ale já bych řekl,že Marek Dalík nikdy jednoznačně nepracoval pro ODS. On byl spíš skutečně osobní, šedá eminence Mirka Topolánka a s ní spolupracoval vlastně od okamžiku a už asi i před tím, než Mirek Topolánek se objevil ve vyšší a vysoké politice, takže oni byli neoddělitelně spjati. A ti ostatní, co jste zmínili, jako třeba Miroslav Šlouf, ten je zase vysloveně spjatý s Milošem Zemanem. Samozřejmě ty jejich aktivity někdy měly jaksi širší rozsah. Třeba, když bylo potřeba zvolit prezidenta nějak a bylo potřeba zařídit pomoc i těch poslanců ČSSD, kteří mají blízko k Zemanovi nebo využít těch poslanců, na které Miroslav Šlouf z minulosti něco ví, protože on byl ten, který za Miloše Zemana především sestavoval a vybíral ty lidi na ty kandidátky. A u Marka Dalíka taky samozřejmě třeba zrovna v této chvíli nebo když bylo potřeba zařídit takzvané přeběhlíky, tak byl skutečně používán asi zřejmě nebo vystupoval i v těchto kauzách. Důležité také je, že tito lidé zajišťují těmto politikům jednání s nejrůznějšími korporacemi a lobbisty a tak dále, kde asi třeba ten politik nechce být, aby ho někdo při tom vyfotil nebo nahrál,takže tento kontakt mu zařizují tito lidé. S Petrem Nečasem je právě zajímavé, že vlastně vstupuje do politiky člověk, který může teďka předvést, že to jde jakoby i bez toho. A buď se ukáže, že když to bude dělat bez toho, tak ho ty struktury, které jsou navyklé na tento způsob politické kultury, vyvrhnou jaksi, anebo on naopak bude demonstrovat, že to jde čistším způsobem. Takže, buďme optimisty a možná třeba budeme příjemně překvapeni.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Říká ve vysílání Českého rozhlasu 2 - Praha komentátor Respektu Jan Macháček. Začátkem dubna se v Praze bude konat odzbrojovací summit prezidentů Obamy a Medveděva. Jak to máme brát? Je to pocta pro naši metropoli?
Jan MACHÁČEK, komentátor Respektu
--------------------
Tak, řekněme, z hlediska toho, že se naše republika /nesrozumitelné/ metropole objeví v celosvětových zprávách, tak se asi není za co stydět. Z hlediska zájmu tohoto státu to vidím trošku komplikovaněji nebo výrazně. Člověk, který to říká, řekněme, silně Alexandr Vondra, řekněme, specialista ODS nebo řekl bych dokonce jediný člověk v ODS na zahraniční a bezpečnostní politiku, který má trošku světový formát nebo evropský minimálně. Tak on říká, že vlastně tyto summity, on to řekl první, že tyto summity odzbrojovací vždycky byly privilegiem neutrálních zemí jako Island, Finsko, Rakousko, Malta a že z tohoto pohledu, a mimochodem sympatické je, už bych dodal já, že vlastně ta informace o tom, že se ten summit bude konat, už se objevuje od podzima. Vždycky jí jako potvrzovala takovým hurá systémem skoro především ta ruská strana, která to říkala o týden, 14 dní dopředu. Tam je jakoby vidět, že ty Rusové jsou z toho místa konání nadšenější než ti Američani a to mě trošku znervózňuje. Takže, jako kdybysme dávali trochu najevo, že jsme prostorem, který jakoby může spojovat ten Západ a Východ. A to my přece nechceme, my chceme být plnohodnotnou součástí Západu a nechceme být vnímáni jako nějak, nebo aspoň tak jsme se na tom jaksi dohodli v naší politice, nejsme Rakousko nebo Švédsko, nejsme prostě neutrální stát. Takže, jakoby vysíláme signál, že chceme dělat most mezi Východem a Západem. A já v tomto ohledu bych souhlasil s Alexandrem Vondrou, že se mi to teda moc nelíbí. A pak je tady ještě teda další paradox, že pokud v nějaké zemi se neví nic o těch odzbrojovacích dohodách, tak je to právě Česká republika. Já tady vím o jednom člověku, je to kolega z Hospodářských novin Daniel Anýž, který tomu skutečně rozumí a on je snad jediný, kdo se tím zabývá. Tady víme, že ještě nedávno každý rozuměl radaru a měli jsme v každé hospodě specialistu na protiraketovou obranu, ale toto téma v České republice vůbec nikoho nezajímá. A možná teďka šéfredaktoři dávají právě za úkol svým týmům, aby o tom něco napsali, o čem se tady vlastně bude jednat, ale samozřejmě taky z čeho budou přesně čerpat. Není to téma veřejné diskuse, veřejného zájmu, nikoho to prostě tady nevzrušuje, a proto mi připadá paradoxní, že se ta smlouva podepisuje zrovna tady.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Budeme zvědavi na komentáře, co vyjde v našich denících a časopisech, jak budou reagovat a hodnotit právě tuto schůzku. Tady Český rozhlas 2 - Praha. Povídáme si s komentátorem Janem Macháčkem. V jednom ze svých komentářů jste napsal, že projekt společné evropské měny se nachází v největší krizi od okamžiku svého vzniku. Totéž se dá říct o situaci v celé Evropské unii. Jak se na tom podílela a vlastně i do budoucna bude podílet situace v Řecku? Jak ovlivnila tento stav?
Jan MACHÁČEK, komentátor Respektu
--------------------
Tak situace v Řecku je samozřejmě jednoznačným impulsem a katalyzátorem celé věci. Ne teda jenom situace v Řecku, ale i to, jak bylo s Řeckem vlastně po celou dobu nakládáno. To znamená, není to jenom vina řecké vlády, které samozřejmě nikdo neříkal, že má vytvářet obrovské dluhy a schodky. Ale Evropská unie jaksi tolerovala, že se v Řecku poněkud falšuje účetnictví a tak dále a, řekněme, nedupla si na řeckou vládu daleko dřív, i když mohla. A teď je důležité to, že byla ohlášena nějaká pomoc, ale ta pomoc je velmi komplikovaná a velmi složitá. A to, co jaksi bylo dohodnuto, vysílá dvojí protichůdný signál. Na jedné straně se leckdo raduje nebo má pocit, že je dohodnuto, že Řecko se nenechá padnout, že se mu pomůže. Na druhé straně je pořád možné, že se mu nepomůže, protože vstoupí, řekněme, do hry, bude požádán, když na to přijde, Mezinárodní měnový fond a to, co bylo dohodnuto, že jednotlivé státy eurozóny poskytnou nějakou půjčku Řecku, to ještě může být znovu schvalováno, je tam právo veta. To znamená, že i malé Lucembursko a spíše se samozřejmě čeká Německo, může říci ne a ta půjčka se vůbec prostě nemusí uskutečnit. Pořád je možné, že stačí prostě nějaké velké sociální nepokoje, bitky v ulicích, v Athénách, protože jsou to trhy, je to psychologie, samozřejmě se zase může zhoršit. Takže, pořád není vůbec vyloučeno, že Řecko nějakým způsobem zbankrotuje, i když tedy zase je problém, že neexistují pravidla pro to, jak by ten státní bankrot měl v rámci společné měny vypadat. A navíc teďka dala Evropská unie, řekněme, do polohy stand by nějakou případnou pomoc, ale co když se krize přelije do Portugalska, Španělska, do Itálie. Tam ani Mezinárodní měnový fond ani Evropská unie nemá vlastně po ruce žádné prostředky, kterými by tu situaci mohla stabilizovat. Ale vůbec vlastně asi nejproblematičtější je postoj německé veřejnosti, který reflektuje německá politika. Řekl bych, že to je v tomto pořadí a ne naopak, kdy Němci stále více nechtějí prostě pomáhat a nevidí tu společnou měnu jako jeden ze symbolů nějakého mírového uspořádání. Prostě dívají se na ní normálně jako na peníze prostě a nechtějí prostě pomáhat a nechtějí se solidarizovat. A to samozřejmě je klidně možné, rád bych viděl za 10, za 15 let, až se budeme dívat na tento okamžik, je skutečně možné, že se nachází Evropská unie a eurozóna v určitém bodu obratu, že pokud odejde Řecko časem z eurozóny, tak vlastně je na to zaděláno v tuto chvíli. A když odejde Řecko, tak pak patrně může odejít i víc zemí nebo z toho může odejít Německo. Je to situace skutečně velmi citlivá a možná si to spousta lidí neuvědomuje, ale já bych řekl, že se právě v těchto dnech a týdnech láme chleba. Možná vznikne nějaká evropská vláda, která bude koordinovat fiskální politiky, ale ta samozřejmě už nevyřeší řeckou krizi, protože to se bude dohadovat dlouhou dobu. A Evropská unie vytvoří mechanismy, aby s takovými věcmi mohla nakládat do budoucna, nebo se ten systém začne postupně nějak dezintegrovat. Samozřejmě z hlediska globální úlohy Evropy ve světě je to trošku ostuda už v tuto chvíli, protože těžko si někdo dovede představit,že by třeba Japonci nebo Američané volali na pomoc Mezinárodní měnový fond a Evropská unie je nejbohatší v součtu nebo spolek na zeměkouli, vnímaný zbytkem světa jako velmi rozmazlená společnost, bohatá a že si neumí sama pomoci, je opravdu ostuda. A nedodá to Evropě na důvěryhodnosti v dlouhodobém výhledu.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ono je to zvláštní, na to řada lidí poukazuje, že skutečně Evropská unie nemá ty mechanismy, jak takovéhle záležitosti ošetřit. Je pravda, že státy Evropské unie nechtějí doplácet na politiku, ekonomiku nějakého státu, který si žil tedy jaksi na vysoké noze, neměl na to peníze, falšoval účty, tak proč tuto zemi dotovat. Na druhé straně, pokud taková situace nastane, tak přece ty mechanismy musí být úplně jasné. Ta situace se vleče neskutečně dlouho, už bylo několik jednání, několik summitů. Možná, že i o té jaksi, o té hledání té cesty vypovídá i to, že sama Unie neví a vy jste zažil dokonce v sídle Bruselu několik tiskových konferencí, kde jste taky zažil takové zvláštní předávání informací novinářům. Taky to asi o něčem svědčí.
Jan MACHÁČEK, komentátor Respektu
--------------------
No, tak tam se zjevně, to byla tiskovka, která trvala asi třičtvrtě hodiny a výstup z ní nebyl vůbec žádný. A z druhé tiskovky, která byla tiskovkou jenom eurozóny, se dala použít půlvěta na konci té tiskové konference. Takže, to je takový vlastně estetický doprovod toho, že se vlastně nic nerozhoduje, pořád se jenom mlčí a to řešení se odsouvá. Tak samozřejmě potom podle toho vypadá i tisková konference, kde sedí několik, řekněme, potentátů, když to takhle řeknu, a ti mají za úkol nic neříct. A potom se teda diví, že ta Evropská unie nebo Brusel jako takový nemá příliš dobrý image v Evropě, protože ti novináři se nic nedozvědí. Ale jakmile ten politik se vrátí domů do Berlína nebo do Paříže nebo do Říma, tak najednou rozváže a začne vykládat spoustu věcí a vykládá je úplně jinak než ten jeho kolega v tom třeba Berlíně. Takže, pak samozřejmě novináři získají pocit, proč vůbec se o to dění v tom Bruselu zajímat, když stejně se věci rozhodují na národní úrovni. A lepší titulky a lepší zprávy dostanete od těch politiků, když přijedou domů, protože tam oni jaksi to interpretují třeba jinak, ale už je to jako použitelné, ta zpráva.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Možná i takovým důsledkem je i to, že řada novinářů z Bruselu odchází.
Jan MACHÁČEK, komentátor Respektu
--------------------
No, to je jedna z věcí. Druhá věc samozřejmě je vůbec ekonomická krize a krize médií, především že se prostě šetří. Bohužel se šetří podle mě zrovna na nesprávném teda místě. A tím jaksi opadá zájem médií o svět a o Evropu. Ale prostě je to také tím, že se v médiích šetří.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak už více témat se do naší půlhodinky nevejde. Naším hostem ve studiu Českého rozhlasu 2 - Praha, v rubrice Jak to vidí byl komentátor Respektu.cz Jan Macháček. Děkuji za váš čas, mějte se pěkně, zase brzy na slyšenou.
Jan MACHÁČEK, komentátor Respektu
--------------------
Děkuju za pozvání. Na shledanou.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Pokud si budete chtít poslechnout reprízu pořadu, můžete - dnes večer krátce po třiadvacáté hodině.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Jan Macháček
Spustit audio