Jak to vidí Erik Best - 14. května

14. květen 2013

Americký novinář žijící v České republice Erik Best byl hostem Zity Senkové. Věnovali jsme se především nedávnému projevu prezidenta Miloše Zemana, který vystoupil v Parlamentu ČR.

To na náš známý e-mail: jaktovidi@rozhlas.cz.

Erik Best
Je vydavatelem denního anglického zpravodaje Fleet Sheet, mezi jehož odběratele patří řada významných společností působících na českém trhu. Na počátku roku 2001 začal rovněž vydávat bezplatný e-mailový bulletin Final Word, krátký denní komentář k hlavním ekonomickým a politickým tématům, které hýbou Českou republikou.

"Jak to vidí" vysíláme od pondělí do pátku vždy v čase od 8:30 do 9:00 hodiny. (Přepis pořadu najdete na našich stránkách následující den, zvukový záznam do hodiny po odvysílání.)

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobrý den a dobrý poslech u pořadu Jak to vidí přeje Zita Senková. U nás na Dvojce dnes vítám novináře, pana Erika Besta. Dobrý den.

Erik BEST, novinář
--------------------
Dobrý den.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Přesně před týdnem vystoupil prezident Miloš Zeman v Poslanecké sněmovně poprvé od svého zvolení na Hrad s projevem. Poslance docela rozdělil. Zatímco třeba Jiří Paroubek jej chválí, podle premiéra Nečase byl zbytečně osobní. Jak jej hodnotíte vy, pane Beste?

Erik BEST, novinář
--------------------
Já si myslím, že jedna věc je, že pan Nečas musí to trošku kritizovat, i když jsem si všiml, že, obecně řečeno, ODS nebyla příliš kritická, zatímco někteří další, pan Kalousek, pan Schwarzenberg, byli. Já si myslím, že ten projev byl velice dobrý, i když já to říkám z hlediska analytika, který to hodnotí strukturálně, a co bylo řečeno, jak to říkal a to nemusí znamenat, že s tím souhlasím. Ale obecně řečeno, myslím si, že ten jeho projev byl lepší než ten projev pana předcházejícího prezidenta Klause. Jednak kvůli tomu, že byl velice dobře strukturovaný. Možná udělal jednu malou chybičku, že chvíli zapomněl, že jeho poradcem pro mezinárodní vztahy bude pan Kmoníček, ale pak se k tomu vrátil. A já mám pocit, že pan Zeman ví přesně co chce a použil ten projev, aby nám řekl, ne vždycky přímo, jak toho chce dosáhnout. A z tohoto hlediska si myslím, že to byl velice dobrý projev. Nový v tom smyslu, že byly tam možná ne myšlenky úplně nové, ale byly myšlenky, které byly nové pro toho prezidenta, že zatím jako prezident taková stanoviska nevyjádřil. Takže já nemusím, nemůžu souhlasit s panem Kalouskem, s panem Schwarzenbergem, že v tom projevu nebylo nic nového.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Co konkrétně to bylo, pane Beste?

Erik BEST, novinář
--------------------
No, konkrétně. Samozřejmě jeho postoj k ekonomické diplomacii. Myslím si, že to je možná nejdůležitější, protože víceméně řekl, že já budu mít na starosti, já jako pan prezident Zeman, budu mít na starosti ekonomiku, co se týče diplomacie, pan Schwarzenberg to zpackal, protože dva roky ničil existující systém na velvyslanectvích a že teď musí to napravit pan Kuba. To bylo taky významné, protože pan Kuba by byl významným politikem, kdyby byla nějaká opoziční smlouva nebo nějaká podoba po volbách. A pan Zeman řekl, jak má vypadat velvyslanec, jaký má být, jakou průpravu má mít a shodou okolností ani pan Schwarzenberg tu průpravu nemá, což možná málokdo si všiml, ale pan, podle toho, co říká pan Zeman, ani pan Schwarzenberg by nemohl být velvyslancem.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ale ten je ministrem.

Erik BEST, novinář
--------------------
Je ministrem, ale je to, je to jednak možná urážlivé ze strany pana Zemana, ale je také velice poučné. Tím dal najevo, že si myslí, že pan Remek a paní Klausová mají kvalifikaci, že by oni měli být vysláni a obecně řečeno si myslím, že on převzal tu agendu a možná taky naznačil, že dalším příštím velvyslancem, pardon, příštím ministrem zahraničí nemusí být pan Zaorálek, protože možná on by taky nesplnil ty kritéria. Já samozřejmě vím, že on mluvil o kritériích pro velvyslance, ale jestli velvyslanec má mít nějakou průpravu, tak asi má na mysli, že by ten ministr taky měl mít.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, takže byste ho, ten projev prezidenta Zemana v Poslanecké sněmovně, ohodnotil jako zásadní?

Erik BEST, novinář
--------------------
Já si myslím, že byl zásadní v tom smyslu, že on má velice jasný vzkaz a on nám řekl, jak chce toho dosáhnout a to jsme neslyšeli od pana Klause. Pan Klaus byl spíš negativní a spíš vytvářel jeho politiku z hlediska negativismu a myslím si, že pan Zeman dělá opak. Možná nesouhlasíme s tím, co on chce, ale je jasné například, že když mluví o ekonomické diplomacie, tak on má taky na mysli, možná i primárně, větší obchod s Ruskem. Možná jsme to nepochopili v úterý, že on to tak myslí, tak zásadně, ale za dva dny už o tom mluvil velice jasně na ruském velvyslanectví a říká, že bychom měli zvýšit podíl Ruska na investici z 0,8 procent na 2 až 4 procenta, což znamená, že Rusové by museli investovat miliardy dolarů nebo eur do české ekonomiky během těch pár let, které pan Zeman měl na mysli. A co můžou koupit? Jak můžou investovat? Jak může jedna země investovat tolik peněz? Samozřejmě Temelín, může pracovat na výstavbě Temelína, ale to bude až za deset let, nebude tolik peněz hned. Takže já jsem to pochopil tak, že pan Zeman chce přesměrovat trošku tu zemi k východu a samozřejmě mluvil částečně krátce o Evropské unii, ale on mluvil co minutu, dvě minuty, více mluvil o tom, jakou má on vizi pro ekonomickou diplomacii, a otázka je, jak to bude vnímáno na západě, jestli jeho pozice bude tak silná, pozice prezidenta bude tak silná, že on už začne vytvářet zahraniční politiku, ekonomickou politiku. A jestli západní firmy řeknou ale moment, my jsme vstoupily do České republiky s tím, že se to stane součástí západu, že tady budeme dlouhodobě se angažovat a najednou nám někdo říká, že možná tak to nebude. Takže můžeme možná očekávat, pokud jeho pozice vyhraje, že západní firmy začnou méně investovat do České republiky a ruské firmy začnou víc investovat.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jak vás tak poslouchám, pane Beste, bylo dobré vnímat ten projev prezidenta Zemana jaksi i mezi řádky?

Erik BEST, novinář
--------------------
Určitě. Já si myslím, že v tom řekl velice mnoho věcí, a jestli pan Kalousek to takhle kritizoval a možná většina posluchačů spíš to, ten projev zná z toho, z těch reakcí než z toho samotného projevu, tak já si myslím, že je to částečně kvůli tomu, že pan Kalousek byl tak kritický, protože pochopil, do jaké míry pan Zeman je pro něj rival, soupeř a do jaké míry pan Zeman bude lepším, silnějším prezidentem, než byl Václav Klaus.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Mimochodem poslanci TOP 09 v jedné chvíli opustili sál sněmovny.

Erik BEST, novinář
--------------------
Ano. Já to chápu. Myslím si, že nechtějí slyšet urážky na svého předsedu, ale tam je taková, takový kult osobnosti kolem pana Schwarzenberga a myslím si, že je logicky a možná i vhodný dotaz, jestli se místopředseda vlády a ministr zahraničí má takhle chovat. Bez ohledu na to, jestli usnul naschvál, anebo jako protest proti tomu, co říká pan Zeman.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Někteří komentátoři vnímali ten projev pana Zemana spíše jako premiérský, jiní zase nevidí důvod přeceňovat roli prezidenta vzhledem k jeho nezměněným pravomocem, byť ten mandát je silný z přímé volby. Jak vy vnímáte tyto debaty nebo ...

Erik BEST, novinář
--------------------
Já to chápu a myslím si, že k tomu přidal tím, že jmenoval víceméně na konci toho projevu skoro svého, svou stínovou vládu, když mluvil o svých poradcích. Já si myslím, že to je otázka, která ještě není zodpovězená. My nevíme, do jaké míry chce převzít jiné agendy. Už máme představu, že se chce aktivně angažovat v diplomacii a v ekonomice, ale do jaký míry chce taky mluvit do dopravy, do dalších odvětví, to ještě nevíme. Ale chápu, a pan Zeman má tu výhodu, že vždycky může tvrdit, že má mandát od lidu a někdo musí, pokud nechce, aby převzal další pravomoce, tak musí proti tomu bojovat. Jedna zajímavá věc je, jakou roli bude mít ta viróza, protože samozřejmě to je pro nás částečně komické, komická událost, ale částečně vážná událost v tom smyslu, že kdyby se to opakovalo, tak si můžu představit, že určití poslanci, možná politické strany by řekly, že takový prezident, který má takový sklon k viróze, by neměl mít takové pravomoci a může být nějaká snaha snížit jeho pravomoci a samozřejmě to by vyžadovalo změnu ústavy. Ale ten incident s tou virózou je důležitý a zajímavý z tohoto hlediska, já si myslím.

redaktor
--------------------
Posloucháte jak to vidí americký publicista Erik Best. Záznam tohoto pořadu si můžete poslechnout už za hodinu v audioarchivu na našich webových stránkách. Needitovaný přepis dnešní debaty najdete už zítra také na našich internetových stránkách, na adrese dvojka.rozhlas.cz.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Zůstaňme ještě u projevu prezidenta Zemana minulý týden v Poslanecké sněmovně. Prezident označil způsob, jakým je státem dotována výroba solární energie, za největší tunel v českých ekonomických dějinách a vyšetřit by jej měl speciální tým. Tažení proti solárním baronům ostatně už vyhlásil i premiér Nečas. Myslíte, že se podaří panu Zemanovi přesvědčit parlament, aby podle jeho námětu sestavil tým?

Erik BEST, novinář
--------------------
Já nevím. Já jsem si přečetl to, co říká dneska v Hospodářských novinách Ondřej Liška a souhlasil bych s tím, že podniknout něco v tom smyslu znamená podniknout něco proti ČEZu, protože ČEZ je největším solárním investorem a tam jsou největší otázky ohledně toho způsobu. Takže já si myslím, že pokud opravdu chtějí něco dokázat, tak bude to znamenat změnu politické situace, protože my všichni víme, že zatím ČEZ je protěžovaná společnost. Takže já chápu, že pan Zeman chce být viděn jako prezident, který je proti korupci, a zvlášť když pan Klaus se k tomu málokdy vyjadřoval, ale myslím si, že opravdu něco podniknout, aniž by totálně změnil systém, bude dost těžké, a pak jsou další otázky, jestli máme mluvit o spojení s politikou a různými firmami, tak bychom museli taky uvažovat o tom, proč pan Nejedlý je součást stínové vlády nebo poradenského sboru pana prezidenta, když taky zastupuje Lukoil.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Co by měla ta komise ostatně zkoumat? Nestalo se tak vlastně vše za pomoci platné legislativy, když hovoříme o solární energii a o těch dotacích?

Erik BEST, novinář
--------------------
Ano, ale jsou otázky ohledně toho, kdo získá licenci včas, jakým způsobem, za kolik jeden konkrétní investor - ČEZ - koupil podíly v různých solárních elektrárnách. A myslím si, že tam jsou otázky, kam zmizelo několik miliard korun a správná, správné vyšetřování by mělo nést k tomu nějakou odpověď.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Švýcarský soud začal včera projednávat případ šesti bývalých manažerů Mostecké uhelné společnosti. Čelí obžalobě z praní špinavých peněz, podvodů a korupce. Hrozí jim až deset let vězení. Obžalovaní vinu popírají. Jaké otázky si vy, pane Beste, kladete v souvislosti s tímto procesem a celou kauzou?

Erik BEST, novinář
--------------------
Je to velice zajímavá situace. Myslím si, že je významné, že státní prokurátor švýcarský řekl, že vůbec bylo možné kvůli tomu, že byla změna na začátku minulého roku, politická změna v České republice. Já jsem to pochopil tak, jak i další to pochopili, že je to díky tomu, že pan Pavel Zeman začal konat a jako nejvyšší státní zástupce a paní Bradáčová pod ním a myslím si, že to je také možná největší otázka, co z toho vyplyne, protože pokud Švýcaři budou mít úspěch a ti pánové budou odsouzeni, tak bude snaha také prozkoumat další privatizační případy. A je to asi jenom možné kvůli tomu, že pan Pavel Zeman 3. dubna, jestli se nemýlím, udělal významné rozhodnutí. Řekl, že promlčecí doba pro takové údajné podvody je 20 let a není 12 let. Pokud by ta doba byla 12, tak už by byla ta kauza promlčená. A když bude 20 let, tak to znamená, že můžou následovat i další významné případy. Včera někteří analytici mluvili o tom, že by možná začali zkoumat zase OKD například a to by bylo velice nepříjemné pro další politiky, včetně asi pana Sobotky z ČSSD.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Myslíte, že by tedy Švýcaři mohli v tom procesu vydolovat jaksi další české kostlivce?

Erik BEST, novinář
--------------------
Já nevím přesně, jak to funguje, protože ti pánové ještě nebyli nebo vůbec nebyli odsouzeni v České republice, přitom ten případ už začíná ve Švýcarsku a těžko můžu být souzen za praní špinavých peněz, pokud za tím nestojí trestný čin. A ta posloupnost časová, nechápu úplně, ale myslím si, že kdyby tak činní nebyli ve Švýcarsku, tak bychom asi o tom dneska nemluvili.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Proč myslíte, že se z těch činů starých 15 let ti manažeři dávno nezpovídali před českým soudem?

Erik BEST, novinář
--------------------
Já si myslím, že to je přesně, jak říkal prokurátor švýcarský, že byla jiná atmosféra. Pan Rampula byl na místě současné zástupkyně, paní Bradáčové a byla politická objednávka v tom smyslu, že se nemělo mluvit o takových případech a teď částečně je to, ta změna je částečně kvůli tomu, že doba Klause končí a začíná další fáze. Ale je to taky světová záležitost, protože je obecně menší ochota akceptovat takové údajné krádeže, nejenom v České republice, ale i v dalších zemích. A myslím si, že obecně je to pozitivní, ale my jsme o tom už jednou mluvili. Já se obávám, že je to taky součást toho rozkladu vůbec západního světa, že vláda něco dlouho podporuje a všem to prochází a najednou ten stát změní názor a rozhodne se, že ne, už ne a zpětně chce trestat to, co před tím vlastně podporoval. A myslím si, že je to možná pozitivní v jednom smyslu, ale taky negativní, protože tak společnost nemůže fungovat.

redaktor
--------------------
Každý všední den vám v pořadu Jak to vidí nabízíme zamyšlení a postřehy našich exkluzivních hostů. Jak to vidí - každý všední den v 8:30 na Dvojce.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Hostem dnešního vydání Jak to vidí je novinář Erik Best. Korupce a rozkrádání majetku, rostoucí nezaměstnanost a vzrůstající nedůvěra k ústavním institucím jsou podle prezidenta Miloše Zemana tři základní problémy, kterým čelí naše společnost. Jaký je váš pohled, pane Beste?

Erik BEST, novinář
--------------------
Já jsem se pozastavil nad tím jak spojoval nedůvěru v politický systém a změnu toho politického systému a já nesouhlasím s tím, že můžeme takovým způsobem, jak to nalíčil pan Zeman, zvýšit důvěru. Nemyslím si, že změna volebního systému, který navrhuje, dokáže zvýšit důvěru v politiku v tom smyslu, jak on to myslí. Takže možná pro mě je tady nejslabší místo toho projevu, protože chce, aby od nás, on - prezident chce, abychom přijali něco, co asi většina republiky nechce. Jestli jsem to pochopil správně, tak ten nový systém má víc podporovat velký strany a víc umožnit to, co už jsme viděli, když pan Zeman byl premiérem, to znamená nějakou větší spolupráci mezi třeba ČSSD a ODS.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Co by podle vás zvýšilo tedy tu důvěru v instituce?

Erik BEST, novinář
--------------------
Já si myslím, že to není jednoduchá věc, není to jednorázová věc. Znamená to přehodnotit úplně všechno, co bylo a vymyslet nějaký plán, jak postupovat. Ale to ani není možné jenom na české úrovni, ani na evropské úrovni to není možné. To je něco, co celý západní svět musí chtít. Myslím si, že jsme ještě neakceptovali, že pokud bude takhle pokračovat, tak my zanikneme. Možná ne úplně doslova, ale že jsou tak fundamentální změny, že pokud nezměníme chování a přehodnotíme všechno, co jsme zatím zažili, tak to dopadne špatně a myslím si, že jednoduchá řešení, že stačí změnit nějaký volební systém nebo vytvořit vyšetřovací komisi, tak si myslím, že to je jenom mlha a že to vůbec nepovede k zlepšení.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Když hovoříte, pane Beste, o těch změnách, tak příliš se ani nedebatovalo, ani nehovoří o chystaném zákonu o státním zastupitelství, který je de facto již hotový a přitom je to nebo bude jedna z nejdůležitějších právních norem v Česku.

Erik BEST, novinář
--------------------
To je zajímavé, protože to souvisí částečně taky s tím případem Mostecké uhelné, protože za tím stojí pan Pavel Zeman. A pokud ten zákon projde, jestli jsem to pochopil správně, a pokud pan Pavel Zeman zůstane na svém místě, tak on bude víceméně neodvolatelný a myslím si, že spousta politiků a spousta investorů nebudou si to přát, zvlášť poté, co pan Pavel Zeman změnil pohled na promlčecí dobu, co se týče velké privatizace. Takže ten zákon by fungoval tak, že prezident by jmenoval nejvyššího státního zástupce na návrh vlády a ten člověk by pak měl víceméně stejnou pozici jako ústavní soudce, že by nebyl odvolatelný a víceméně ten, kdo bude vést nový protikorupční úřad, což má být paní Bradáčová, by měl také takovou protěžovanou pozici. Já si myslím, že spíš můžeme očekávat nějaký útok na pana Pavla Zemana. Jsme to možná už slyšeli částečně, když pan Kalousek tady u vás v Radiožurnálu před dvěma týdny přibližně, evidentně taky pod nějakou virózou, mluvil o tom, že pan Zeman nedělá svou práci, pan Pavel Zeman nedělá svou práci, a že pokud nezačne konat, tak asi by měl být vyslán někam do Afghánistánu. To jsem já pochopil jako první vlaštovku, co přijde ohledně toho nového zákona o státním zastupitelství, že bude snaha odstranit pana Pavla Zemana a paní Bradáčovou před tím, než ten zákon vstoupí v platnost.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Myslíte, že to je jednou, řekněme, z podstaty nebo podstatou sporu, který probíhá mezi pražskou vrchní zástupkyní a panem Martincem, který dnes končí ve funkci jako šéf protikorupční jednotky policie?

Erik BEST, novinář
--------------------
Já si myslím, že asi to není důvod toho sporu mezi nimi, ale myslím si, že je to spíš důvod, proč my o tom sporu něco víme, protože my o tom sporu jenom víme kvůli tomu, že paní Bradáčová v rozhlase něco řekla, a pak Barrandov, televize Barrandov nám něco o tom řekl a já vidím za tím snahu pana Soukupa, který vlastní Barrandov, a taky časopisu Týden, vyvolat skandál a ten důvod já vidím jako analytik, je, aby paní Bradáčová a pan Zeman Pavel byli skandalizováni, aby pak byla připravena půda pro jejich odstranění.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
K tomu jste dospěl na základě těch článků, které se objevily v tom týdeníku?

Erik BEST, novinář
--------------------
Ano. Každý týden za poslední tři týdny, jestli se nemýlím, časopis Týden napsal velice nelichotivě o paní Bradáčové. Já zase neříkám, že to není pravdivé, já jenom analyzuji způsob, jak televize Barrandov a časopis Týden o tom informují a důvod, proč to takhle může být a jaké výsledky to může mít.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ještě krátce k poslednímu tématu. Otec a matka by se na rodičovské dovolené měli povinně střídat. To zvažují sociální demokraté v rámci přípravy volebních témat. Jaký je na to váš názor? Měl by stát nařizovat, kdo zůstane s dítětem doma?

Erik BEST, novinář
--------------------
Já si myslím, že je velice pozitivní, že otec i maminka má možnost zůstat doma. Myslím si, že je ta situace podstatně lepší než třeba v Americe, kde možná maminka zůstane doma dva týdny a už začíná pracovat. Ale že by to bylo povinné, tak vidím tam potíže, problémy, protože většinou jeden rodič má lepší plat, lepší postavení a nutit toho člověka, aby zůstal doma, asi bude mít nějaký velký zásah do rodinného rozpočtu.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Říká novinář Erik Best, dnešní host pořadu Jak to vidí. Děkuji a přeji hezký den.

Erik BEST, novinář
--------------------
Děkuji. Na shledanou.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Na shledanou. Zítra se můžete těšit na profesora Jiřího Hlaváče. Dobrý den všem přeje Zita Senková. Na slyšenou.

autor: Erik Best
Spustit audio