Jak to ti ruchaři dělají? Videopřehlídka jejich nejlepších triků a zvukových efektů

26. září 2017

Početí dítěte, zaklapnutí rakve, chůze v lesním porostu nebo ve sněhu... To všechno vám v hlavě vykreslí zvukoví designéři Petr Šplíchal a Jiří Litoš.

Do studia přišli s dlažební kostkou, páčidlem a kukačkou. Ne ale v oněch bílých pláštích, kterými uhranuli diváky youtubového přenosu rozhlasové hry Sherlock živě. Petr Šplíchal a Jiří Litoš. Ruchaři. Zvukový designéři. Co přesně jejich práce obnáší?

„Snažíme se plnit hudební nebo zvuková přání režisérů. Ale oni mají naprosto zvrácený představy. Třeba chtějí rotaci zeměkoule nebo boj podmořského pavouka s chobotnicí,“ vysvětluje Jiří Litoš.

Nahrajte mi ticho. A stereo!

„Kdysi jsem dělal požadavek: osamělý plavec na moři, ani vlnka se nehne, není vítr, nic nešplouchá, je tam ticho a mlha a to všechno prosím stereo!“ Podívejte se na přehlídku těch nejlepších zvukových efektů z jejich produkce ve videu!

V Sherlockovi živě páčili pokladnu. „Na rozdíl od ostatních rekvizit, které vydávají jiný zvuk než na co vypadají, tak tady jsme měli opravdickou pokladnu a páčidlo,“ pochvalují si. Některé zvuky je ale lepší brát z archivu. Třeba takový déšť.

Nahrávadlo místo foťáku

„Máme tam různé typy: jemný v listí, na plechové střeše, v lese. Ale člověku to nedá. Na chatě mám nahrávací zařízení, a jak se blíží bouřka, tak ten šum točím,“ přiznává se smíchem Šplíchal. „Nahrávadlo mám pořád u sebe, jako mívají lidi foťák.“ Většinou ale zvuky točí na objednávku.

„Kdysi jsem dělal něco o Mojžíšovi na poušti. Jak se brodí pískem, je unavený, bortí se a padá. V archivu jsme nic neměli, tak jsem si vzal aparaturu a pak na ulici v jednu hodinu ráno, abych měl klid, jsem chodil a padal na hromadě písku. A pak jsem zjistil, že na mě kouká jeden pejskař jako na blázna,“ směje se Litoš.

Jiří Litoš a Petr Šplíchal

Tohle natočit nejde!

Existuje nějaký zvuk, který nejde natočit? „Asi třikrát jsem se už snažil natočit vrzání polystyrenu po skle, ale vždycky jsem utekl sám před sebou. To je taková hrůza!“ připouští Jiří Litoš. A jak vznikají komplexní zvuky, třeba první světová válka?

„Je to otázka mixáže a skladby jednotlivých komponentů: dělo, kůň, nářek raněných. A záleží kolik čeho. Jako když se vaří,“ vysvětluje Petr Šplíchal. „Když naopak zvuky vyrábíte, třeba koňská kopyta, musíte mít naposloucháno, jak kůň běhá,“ upozorňuje a předvádí Litoš. Mimochodem poznáte, jaké české přísloví znázorňuje následující zvuk?

autoři: vlk , eh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.