„Jak taková zfetovaná pipina mohla svést amerického prezidenta?“ Příběhy slavných: Marilyn Monroe

30. listopad 2015

V ordinaci amerického psychiatra potkává Marilyn (Kateřina Brožová) neznámou ženu Helgu (Taťjana Medvecká). Ta se jí stane průvodkyní, soudkyní i posledním publikem.

Účinkují: Taťjana Medvecká a Kateřina Brožová
Režie: Michal Bureš
Natočeno: v Olomouci v roce 2012

Alkohol, prášky, mafie, politika... Tahle sexy blondýna žila příliš rychle a příliš intenzivně na to, aby to vydrželo. Namíchala si smrtící koktejl. „Doufám, že posluchače zaujmeme trošku jiným pohledemý,“ říká režisér Příběhů slavných Michal Bureš

Mizerné dětství

Marilyn Monroe se narodila 1. června 1926 Los Angeles jako Norma Jean Baker Mortenson. Měla nešťastné dětství. Otce nikdy nepoznala a kvůli psychicky labilní matce žila často u různých příbuzných. Ale i v sirotčinci. Vdala se hned, jak to šlo. Bylo jí zrovna 16 let.

První manželství vydrželo jen tři roky. Štěstí nenašla ani v těch dalších. Podruhé to bylo na devět měsíců s baseballovou hvězdou Joeem Di Maggiem. Se slavným dramatikem a scenáristou Arthurem Millerem byla asi 5 let.

Dělnice sexsymbolem

Marylin Monroe ve filmu Páni mají radši blondýnky (Gentlemen Prefer Blondes, 1953)

Za války sice chvíli pracovala v továrně na padáky, následovala ale práce modelky a už v roce 1946 podepsala první smlouvu s filmovým studiem 20th Century Fox. Nejdříve hrála druhořadé role, než přišla Asfaltová džungle (1950). Dostala taky nové umělecké jméno. Používala ho až do smrti.

Postupně se stala americkým sex symbolem. Hrála hlavně prostoduché plavovlásky s bohatými nápadníky. Dodnes je asi nejoblíbenější její komedie Někdo to hrát horké (1959). Měla spoustu milenců, mezi které patřil i americký prezident J. F. Kennedy, ale i jeho bratr Robert.

Spekulace o její smrti

Poslední roky svého mladého života bojovala se závislostmi. Na alkoholu, ale i na různých uklidňujících prášcích a asi i drogách. Zemřela ve svém domě v Brentwoodu v noci ze 4. na 5. srpna 1962 za nejasných okolností. Šlo o předávkování, sebevraždu, nebo vraždu?

Marilyn Monroe
autoři: Michal Bureš , ipu
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.