Jak se točí filmy se zvířaty?

11. říjen 2012

Málokdo ví, že pan Václav Chaloupek je vystudovaný učitel kreslení. Zvířata napřed maloval a pak už to měl jen krůček ke kameře.

Ovšem, jak nám v rozhovoru vysvětlil, zvířata mu neustále věnovala takovou pozornost, že by natočil jen čumáčky dožadující se přízně. Musel pro své filmy najít jiné kameramany. Pan Chaloupek točí totiž výhradně se svými zvířaty, která zná a k nimi ho poutají důvěrné vztahy.

Jedině tak může připravit záběr, protože ví, jak které zvíře zareaguje. Během natáčení zvířata nikdy nevystavuje riziku. Tvrdí, že za to žádný záběr nestojí. V jeho pohádkách stejně zvířata nepředvádějí žádné husarské kousky. Nejdůležitější přece je, aby se zvířata před kamerou chovala přirozeně, a děti tak viděly pravý obraz přírody.

Protože pan Chaloupek pracuje s mláďaty, musel nastudovat to, jak vychovávají své potomky zvířecí mámy. I když žijí v lese, nemohou růst jako zdejší dříví, a i když jsou to filmové hvězdy, manýry celebrit by jim rozhodně neprospěly. Proto může pan Chaloupek své zvířecí kamarády navštěvovat i dlouho po natáčení, nehledě na to, že mnozí jeho herci u něj bydlí dodnes.

Moderovala Veronika Hájková.

autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.