Jak se chránit před zikou? Poslechněte rady epidemiologa Rastislava Maďara

28. červen 2016

Nikdy se necestovalo tolik jako teď. Lidé se volně přesouvají z kontinentu na kontinent a s nimi i nezvaní a nebezpeční spolucestující. Jejich „cestovní doklady“ jsou na jména: malárie, zika, ebola nebo spavá nemoc.

„Bojíme se kvůli olympiádě. Protože čtyři z pěti nakažených zikou nemají příznaky, neizolují se a mohou být zdrojem nákazy pro ostatní lidi,“ varuje epidemiolog Rastislav Maďar. Pokud se na olympiádu do Ria chystáte, jak se můžete vyhnout nakažení virem zika, který přenáší komáři Aedes aegypti?

„Dát si oblečení do komínků do igelitového pytle, vystříkat to a zavřít na 24 hodin. Druhá věc je repelent. A třetí? Spoléhat, že místní dodržují všechna preventivní opatření. Nic jiného na to zatím neexistuje.“ V důsledku oteplování už ale člověk nemusí do exotických zemí, aby něco chytil.


Kde všude se zika vyskytuje
- Latinská Amerika
- Karibské ostrovy
- Tichomoří
- Kapverdy

Klid před Riem

„Klíšťata se dostávají až k severnímu polárnímu kruhu. A obáváme se, že k nám se dostanou právě exotické druhy komárů.“ Horečka dengue byla zase „vyvezena“ z portugalského ostrova Madeira do dalších 10 evropských zemí. „Po Evropě se nám čím dál víc rozšiřuje západonilská horečka. Je čím dál severněji.“

Západonilská horečka se dostala už i do Ameriky. Z hejna ptáků, kteří oblétávali tajfun. „Tak málo stačí.“ Přes všechny nástrahy Rastislav Maďar od cest do zahraničí neodrazuje. „Pokud někdo chce na dovolenou, tak ještě teď do Ria můžete vyjet po Evropě. Zatím tady endemická zika není.“

Rastislav Maďar

Jsou lokality, kam by nejel? Má jako epidemiolog svého démona? Kdy budou vakcíny na ziku a ebolu? Více uslyšíte v Archivu pořadů.

autoři: eh , Martina Kociánová
Spustit audio