Jak nesklapnout podpatky

14. listopad 2009

Ke 20. výročí 17. listopadu vznikla ojedinělá výstava "Pronásledování římskokatolické církve v Československu v letech 1948 - 1960". V tomto období byla totiž represe proti úhlavnímu ideovému nepříteli komunistického režimu největší. Výstava chtěla oslovit především mládež a zaplnit mezeru v moderním českém dějepisectví, dlouho hlídaném komunistickou ideologií.

U zrodu tohoto projektu stál už před 15 lety také pražský arcibiskup, kardinál Miloslav Vlk. Tým odborníků pracoval po tři roky zdarma, prostory zapůjčili pražští premonstráti. O této doposud komplexně nezpracované etapě církevních dějin se více dozvíte v dalším díle z rozhlasového cyklu Dobrá vůle.

V pořadu kromě kardinála Miloslava Vlka uslyšíte také 85letého salesiána pátera Milana Franka, v době komunismu vězněného, archivářku Vladimíru Vaníčkovou a historika Jaroslava Šebka spolu s úryvky ze vzpomínek opata Anastáze Opaska, které doplňovaly bohatou expozici plnou pohnutých lidských příběhů.

Výstava o pronásledování katolické církve v letech 1948-1960 se přestěhovala z Pražského premonstrátského kláštera do Plzně a od středy 19. listopadu do 15. prosince ji můžete navštívit v tamní katedrále, a to vždy ve st, čt a v pátek od 10:00 do 16:00, nebo v neděli před začátkem a po skončení bohoslužeb. Po 15. prosinci se výstava přesune do Českých Budějovic.

Výstava "Pronásledování římskokatolické církve v Československu 1948 - 1960"
autor: Lenka Svobodová
Spustit audio