Jak být v životě spokojený i bez peněz? Ví Stanislav Gálik

19. září 2016

Přednáší o nákupním chování a o psychologii reklamy i našeho rozhodování. Diskutoval s těmi nejbohatšími a nejúspěšnějšími lidmi světa. Třeba přímo v Silicon Valley. Jeho závěry jsou překvapivé.

„Vyrostl jsem na obyčejném sídlišti. Na snech, že chci být spokojený, ale i bohatý a úspěšný,“ říká Stanislav Gálik, který na Masarykově univerzitě v Brně přednáší psychologii přesvědčování a neuropsychologii rozhodování.

„Podle mých životních zkušeností má ale bohatství a úspěch v životě hodnotu nejmenší.“ Díky své disertační práci totiž cestoval po světě a vedl rozhovory s extrémně bohatými a úspěšnými lidmi světa. Podle Gálika ti nejspokojenější žijí život obyčejného člověka.

Jsme neustále manipulováni

„Drahá auta, večeře, dovolené na Seychelách... Každý z nich to zažil. Vědí, že je to šťastnějšími neudělá. Nejšťastnější jsou, když vyzvedávají dítě po škole, když grilují se známými, když s dětmi pečou muffiny. Nezáleží na tom, v jak drahé kuchyni.“

Velký vliv na náš obraz úspěchu a spokojenosti má reklama. Jak moc jsme jí manipulováni? „Velmi,“ říká Gálik. „Manipulace je všudypřítomná. Formou reklamy, politiky a médií. Učím lidi pracovat s informací. Poznat, která je objektivní a která mě klame.“ Existuje na to nějaký návod?


Každý je obklopený logy, symboly, obrázky. Jednoduše se nám pod kůži dostávají. Jako malý jsem měl auto na dálkové ovládání jisté značky a je vtipné, že jako dospělí jsem si ho pak koupil. Je to reklama?

Zodpovědnost je na nás

„Zodpovědnost je na nás. Skutečně vědět. Najít si ty informace. Přistupovat k nim kriticky. Najít si víc zdrojů. Pokud mi jedno médium tvrdí něco, podívat se, co říká jiné, vygooglit si to, hledat originální zdroje a originální výroky.“ To ale stojí čas a energii. „Ono myslet není jednoduché,“ glosuje Gálik.

„Dokonale je to vidět na sociálních sítích. Člověk často sdílí něco, co si ani sám neověřil, jenom se mu líbí titulek. Nikdy nebylo důležitější přemýšlet nad tím, co čtu, kdo to píše, proč to píše a jestli ta pravda není jinak.“

autoři: Jiří Holoubek , rota
Spustit audio