Ivan Passer. Jeden z nejúspěšnějších Čechů v Hollywoodu

10. červenec 2023

Točil s Robertem De Nirem, a jeho Intimní osvětlení se každý rok promítalo v Carnegie Hall. „V momentě, kdy se rozhodnu, že budu dělat nějaký film, tak se do něj zakousnu jako buldok. Když mám v hlavě verzi filmu a někdo by se se mnou chtěl hádat, musel by mě zastřelit, aby dosáhl svého,“ říkal o sobě Ivan Passer (†86), který se řadí mezi nejúspěšnější české režiséry v Hollywoodu.

V Československu stihl natočit jenom jeden celovečerní film, ale ten bývá pravidelně zmiňován v žebříčku deseti nejlepších českých snímků v historii. Passer jednou prohlásil: „Vždycky jsem si přál natočit film, na který by lidi chodili pořád znovu. To se s Intimním osvětlením asi podařilo. V New Yorku v Carnegie Hall ten film uvádějí každý rok tři dny po sobě.“ Když se tam šel občas podívat, v hledišti seděli stále ti stejní lidé.

Do New Yorku přiletěl s 250 dolary v kapse

Passer byl dlouholetým kamarádem Miloše Formana, se kterým spolupracoval na scénářích k filmu Kdyby ty muziky nebyly, Lásky jedné plavovlásky i Hoří, má panenko. V roce 1969 společně emigrovali a do New Yorku Passer přiletěl s pouhými 250 dolary v kapse.

Zpočátku si vydělával tak, že přednášel na univerzitě a vedl kurzy herectví. Roku 1971 natočil svůj první americký film Zrozen k vítězství, který je o feťákovi a zlodějíčkovi v New Yorku. Do filmu obsadil Roberta De Nira a podle newyorských kritiků se tato tragikomedie stala nejlepším filmem roku.

Za nejlepší film považoval Cutterovu cestu

Za svůj nejlepší americký snímek ale Passer považoval Cutterovou cestu, kde hraje Jeff Bridges. Tomu se rozbije auto a stane se svědkem vraždy roztleskávačky, ze které ho pak policie obviní. Se svým kamarádem Cutterem v podání Johna Hearda, který se později proslavil jako otec Kevina v komedii Sám doma, se rozhodnou, že skutečného vraha vypátrají na vlastní pěst.

Passer byl dvakrát ženatý a měl jednoho syna Ivana z prvního manželství. Kdyby nebylo invaze ruských vojsk do Československa, nikdy by neemigroval. Zemřel ve věku 86 let. Pokud se chcete dozvědět, jak dal košem herci, se kterým před ním točil Steven Spielberg, nebo jak v dětství málem zastřelil svou sestru, pak si poslechněte dnešní Příběhy z kalendáře.

Další Příběhy z kalendáře poslouchejte online na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas

autoři: Jan Čenský , Jitka Novotná , Jindřich Bíč
Spustit audio

Související