Ivan Hoffman: Vítězství obyčejných lidí

4. březen 2020

Slovensko se vzpamatovává z volebního šoku. Řeší se efekt sněhové koule.

Tou se stalo v samém závěru volební kampaně hnutí OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti, jehož lídr Igor Matovič na sebe nabalil nejen voliče zklamané vládou, ale také voliče zklamané hašteřící se opozicí.

Čtěte také

Slovensko tak má nejen překvapivého vítěze, ale také pestrou škálu poražených. Z nich nejlépe dopadl SMER – sociálna demokracia s 18 %. Do parlamentu se nedostaly tradiční strany KDH, SNS ani strany zastupující maďarskou menšinu.

A čtyři party vzájemně si konkurujících liberálních demokratů, které si ještě před měsícem dělily kožich neuloveného medvěda, mají v parlamentu pouhých 25 poslanců.
       
Efekt sněhové koule způsobil, že v sobotních slovenských volbách propadlo rekordních 28 % hlasů a místo standardních politických stran budou vládnout obyčejní lidé. Elity budou zkraje hrát druhé housle, protože vždy chvíli trvá, než se z obyčejných lidí, které k moci vynesla averze občanů k politickým elitám, stanou v toxickém prostředí moci a privilegií stejní elitáři, jací vládli před nimi.

Korupce a klientelismus

Čtěte také

I Matovičova sněhová koule nakonec roztaje, ale než se tak stane, Slovensko si zaslouží radost ze změny, naději, že se vše k dobrému obrací, a především satisfakci, že politici dostali co proto od obyčejných lidí.

Slovensko bez Fica bude konzervativní. Tak se to alespoň předpokládá s ohledem na rétoriku vítěze. Jenže s Ficem se Slovensko navzdory jeho rétorice nikdy nestalo levicovým. Ve skutečnosti se za Fica, stejně jako za Dzurindy a předtím za Mečiara, Slovensko řadilo mezi standardní postkomunistické zkorumpované liberální demokracie. Politici se mění, ale to, co voličům vadí, zůstává. Co když problémem nejsou lidé – politici, ale systém?

Dá se na to přijít jenom pokusem-omylem. Pokud se bude pokračovat v liberálnědemokratickém stylu i bez liberálů, kterým na Slovensku zůstala média, ale z politiky je voliči vymetli, pak nezbude než zkonstatovat, že korupce a klientelismus nejsou vadou systému, nýbrž jeho podstatou.

Ivan Hoffman

Naděje samozřejmě umírá poslední, ale představa, že si v dnešním světě mohou ke svému prospěchu moudře vládnout obyčejní lidé, zní utopicky. Takové demokratické zvíře zkrátka neexistuje.

Autor je komentátor Deníku

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.