Ivan Hoffman: Nejlepší obrana

26. únor 2020

Před pár dny se objevila černá na bílém tabulka s částkami, vynaloženými loni ve světě na obranu.

Protože byl růst nejvyšší za desetiletí, měli bychom se radovat, že se svět stal bezpečnějším místem pro život. Navíc, když se o obraně hovoří v případě všech, kteří horečně zbrojí.

Čtěte také

Důvodem k obavám by přece bylo, kdyby Američané, Číňané, Saudové, Rusové, Indové a další místo do obrany investovali miliardy dolarů do útoku.

K tabulce o výdajích jednotlivých zemí je komentář, ve kterém mimo jiné stojí, že alarmující jsou výdaje Číny, přestože tempo jejich růstu se zpomalilo. Pokud jde o USA, kde se růst meziročně zvýšil a výdaje na obranu jsou téměř čtyřnásobkem výdajů zmíněné Číny a desetinásobkem výdajů Ruska, alarmující to není. Alespoň tedy podle komentáře České tiskové kanceláře. Je jasné, že u někoho je obrana žádoucí a vítaná, zatímco u jiných je podezřelá.

Bez války by nebylo míru

Udržet si dominanci stálo loni Američany dalších 684 miliard dolarů a logicky jim musí být nepříjemné, když země, nad kterými by rádi dominovali, utrácejí alarmující částky na svou obranu a navíc si zbraně na obranu před bránícími se Američany nekupují od amerických zbrojařů. Zbrojení slabších vyplývá ze záludné kalkulace, že nejlepším útokem je obrana, zatímco ti silní se odpovědně drží zásady, že nejlepší obranou je útok.

Čtěte také

Mimochodem, jakou obrannou strategii bychom měli zvolit my, abychom také měli zásluhu na bezpečnějším světě? Měli bychom se vyzbrojit k obraně útokem, anebo k útoku obranou? A měli bychom se v zájmu míru vyzbrojit symbolicky, anebo rovnou po zuby? Anebo by naší muší váze lépe odpovídalo, kdybychom místo předvádění svalů raději vyzbrojovali ty, co mají k obraně lepší předpoklady a větší chuť?

Smutné je, že navzdory všemu zbrojení válečných konfliktů jaksi neubývá. Částečně je tomu tak proto, že se vždy najde někdo, kdo si zbraně kupuje, aby je použil. Především se ale doba změnila v tom, že zatímco kdysi se zbraně vyráběly proto, aby bylo s čím válčit, dnes se válčí, aby se mohlo vydělávat na výrobě zbraní. 

Ivan Hoffman

Bez války by nebylo míru, neboť aby výdaje na obranu mohly růst, je třeba se nějak zbavit zbraní a již zakoupené munice. A protože zbraní, kterých je třeba se zbavit, je stále víc, mír bude muset chvíli počkat. Přednost má obrana.

Autor je komentátor Deníku

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.