Ivan Hoffman: Rostou mzdy. Je to předzvěst katastrofy?

5. září 2018

Zpráva, že o desetinu vyrostly mzdy sice hřeje, ale ne každého.

Rozmrzelí jsou ti, kteří mají stejně jako loni a tradičně nervózní jsou ekonomové, kteří v každém zvyšování mezd najdou nějakou čertovinu. Tentokrát je prý špatně, že „mzdy rostou ve veřejné správě, kde o nich nerozhoduje produktivita a poptávka, ale politici a termíny voleb“.

Ekonomika roste díky zvyšování mezd, tvrdí šéf odborů Středula

peníze

Programové prohlášení vlády má podle premiéra Andreje Babiše z hnutí ANO většinovou podporu tripartity. Babiš dodal, že připomínky se do textu zapracovávají. Odbory a podnikatelé podporu vládnímu dokumentu přímo nevyjádřili. Chválí řadu bodů, předložili ale i své výhrady.

Z informace Českého statistického úřadu, že se průměrná mzda ve druhém čtvrtletí vyhoupla na 31 851 korun, je těžké dělat nějaké obecné závěry. Statistici totiž sami konstatují, že 80 procent zaměstnanců pobíralo mzdu mezi 12 725  až 51 576 korunami. Takto široký interval prakticky vylučuje možnost představit si průměrně vydělávajícího zaměstnance.

O to je zajímavější, co všechno svede ekonom z abstraktní cifry, udávající průměrnou mzdu, o nás povědět. Většinou nás ekonomové peskují, že si žijeme nad poměry a současným tempem že nemůže naše mzda růst. Roste prý totiž rychleji, než produktivita práce.

Hrozivá předzvěst katastrofy

Naštěstí jsou i tací analytici, kteří tvrdí, že naše mzdy jsou silně podhodnoceny a vtipkují, že bychom museli mít třikrát vyšší produktivitu práce jako sousední Němci, abychom s nimi měli srovnatelné mzdy.

Jan Švejnar: Rozdíl mezd 50 až 70 procent oproti našim sousedům už trvá příliš dlouho

„Doufám, že bohatnutí Česka brzy pocítíme i v tomto ohledu a že dojde k rozvrstvení ve prospěch mezd a platů," říká Jan Švejnar.

Měřeno růstem HDP Česko od roku 2015 zbohatlo o více než 15 procent. I když rostou mzdy, pořád je mezi platy v Česku a západními evropskými státy propastný rozdíl. Je na obzoru zásadní obrat?

K růstu mezd zaznělo i varování, že podobná situace byla i v roce 2007, kdy jak známo propukla ekonomická krize. Takový hlas bychom neměli brát na lehkou váhu.

Ekonomové totiž vědí, že krize vždy postihne právě zaměstnance, respektive drobné podnikatele a drobné akcionáře. Těch, kteří na krizích pohádkově zbohatnou, je zanedbatelně a o své zisky se s námi určitě nepodělí.

Ivan Hoffman

Jestliže se nám tedy zvyšují mzdy, jedná se podle ekonoma o hrozivou předzvěst katastrofy, kdy skončíme bez práce na mizině anebo rovnou na ulici. V tomto smyslu Český statistický úřad nešíří zprávu dobrou, nýbrž poplašnou. Hloupé na tom je, že nám nikdo neporadí, jak bychom se měli zvyšování mezd prozíravě bránit!

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio