Ivan Hoffman: Končí doba, kdy bylo výhodné mít Rusko za nepřítele

11. červen 2018

Summit G7 v kanadském Torontu poznamenaly rozpory mezi USA a zbylými členskými zeměmi. Jablkem sváru se stal vzájemný obchod potom, co USA uvalily cla na dovoz oceli a hliníku ze spojeneckých zemí. Přituhuje ve vztazích mezi Evropou a Amerikou? A jak se mění postoj Západu vůči Rusku?

„Není to, jak to vypadá,“ říká publicista Ivan Hoffman, komentátor Deníku. „Je potřeba si uvědomit, že proti sobě nestojí dobří a zlí – tedy zlý Trump, který chce zničit volný obchod, a hodní evropští politici v G7, kteří ho chtějí zachránit.“ Trumpovi oponenti totiž podle Hoffmana nestojí na straně svých občanů, ale na straně globálních elit – velkých hráčů, bank a korporací.

Blíží se námluvy Ruska a G7?

„Zásadní otázka není, zda je volný obchod výhodný, ale pro koho je výhodný. Profit z volného obchodu nemají nutně všichni. Většinou ho mají ti, kdo obchodují a podnikají ve velkém – globálně. To oni slíznou smetanu z rušení bariér, k nim doputují benefity. Zatímco pro občany národních států už to taková sláva není.“

Donald Trump a italský premiér Giuseppe Conte chtějí do G7 opět přijmout Rusko, které bylo z někdejší skupiny G8 vyřazeno na jaře 2014 po ruské anexi Krymu. „Doba, kdy pro Evropskou unii a především pro Spojené státy bylo výhodné mít Rusko za nepřítele a vytvářet napětí, možná pomalu končí,“ soudí Ivan Hoffman.

Rusko není součástí setkání skupiny G7 od roku 2014, kdy bylo vyloučeno kvůli okupaci Krymu

Rusko už není pokračovatelem SSSR

„Ukazuje se, že Rusko nelze ekonomickými sankcemi až tak moc poškodit. Naopak některé západní firmy vlivem sankcí ztrácejí trhy a výdělky. I z prostředí byznysu je proto tlak na politiky, aby brzdili.“ Rusko se často vnímá jako pokračovatel Sovětského svazu, ale to je už spíš mýtus.

Doba se podle Ivana Hoffmana změnila a je potřeba si uvědomit, že jsme s Ruskem na stejné lodi. „Dnes už není ve hře ideologické soutěžení na život a na smrt a důvody pro vzájemné soupeření se hledají hůř. A řekl bych, že i zbytečně,“ uzavírá Ivan Hoffman.

autoři: iho , zis , and
Spustit audio