Ivan Hoffman: Komunální volby poslaly vzkaz zavedeným politickým stranám. Konečně se nad sebou zamyslete!

13. říjen 2014

Ve volbách do komunálu a do třetiny Senátu vyhráli nezávislí kandidáti. Zavedené politické strany nebyly dvakrát úspěšné.

Podle Ivana Hoffmana výskedky voleb ukazují, že by se strany měly víc věnovat tomu, co volič opravdu potřebuje. Méně pak politice moci. A nemají se soustředit jen na ulovení hlasu voliče.

„Výsledky jsou výzvou pro zavedené politické strany, aby se konečně nad sebou zamyslely. A to je opravdu dobrá zpráva,“ myslí si.

Komunální volby bývají hodnoceny jako ty nejdůležitější. Volíme totiž lidi, kteří budou rozhodovat o tom, jak se nám bude žít další čtyři roky.

„Tyto volby asi nejsou dobrým příkladem, jak hodnotit velkou politiku. A opravdu vyhráli nestraníci. Volili jsme zhruba 60 tisíc členů zastupitelstev měst a obcí. A hlasy voličů dostalo přes 40 tisíc nestraníků na různých kandidátkách.“

„Dvojí“ komunální volby?

„Dá se říct, že opravdu objektivní výsledky jsou v obcích a malých městech. Třeba v Praze je to už ale jinak. My v obci se totiž všichni dobře známe,“ říká komentátor. Před lety se totiž odstěhoval z Prahy a zakotvil právě na vesnici.

Ve velkých městech už lidé své zastupitele často neznají. Výsledky by se tak měly interpretovat různým způsobem. Ve velkých městech jsou více podobné volbám parlamentním.

Volební účast

Komunální volby a volby do Senátu

K volbám přišlo necelých 45 % voličů. „Je to dobrý výsledek. Zhruba polovina lidí se totiž o politku stále zajímá.“

Bývalý prezident Václav Klaus ale prohlásil, že je zklamán. Podle něj se místo tradičních stran volí apolitická oligarchie. „Podle mě ale není ohrožená politika. Ohroženi jsou pouze politici v tradičních stranách.“

Vládnou muži ženám, nebo naopak?

Ivan Hoffman má dva zajímavé zážitky z komunálních voleb v jeho obci. „Když jsme s manželkou vstoupili do volební místnosti, tak v komisi seděly samé ženy. Do zastupitelstva ale byly, kromě jedné, zvoleni naopak samí muži. Přitom je známo, že ženy se v komunální politice uplatňují víc.“

Druhou zajímavostí pro něj bylo zjištění, že i v malých obcí se objevila kandidátka hnutí ANO. Dva kandidáti se dokonce dostali do zastupitelstva. „Je zajímavé, že ANO tak nachází podporu voličů nejen ve velkých městech,“ dodává.

Jak se dívá na možný návrat Čechů z Volyně do Česka? Jaký má názor na grilování eurokomisařky Věry Jourové? A jak komentuje úspěch našich fotbalistů? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: iho , lup , Miroslav Dittrich
Spustit audio