Ivan Hoffman: Češi jsou v nošení a používání zbraní velmi rozumní

29. únor 2016

Stále totiž převládá názor, že se o pořádek stará policie, ne ozbrojené obyvatelstvo. A myslí si to i komentátor.

Nová právní úprava zákona o zbraních, kterou vláda předala poslancům k projednání, reaguje na dvě drastické události, které otřásly Českem: tragédie v Uherském Brodě, kde psychicky nemocný důchodce zastřelil osm náhodných lidí, a výbuchy muničních skladů ve Vrběticích.

Češi se chovají odpovědně

Podle novely by policie při podezření na psychické onemocnění držitele mohla sama (se souhlasem Generální inspekce bezpečnostních sborů) zbraň odebrat. Mluví se i o další možnosti, kde by bylo potřeba souhlasu soudce.

„Česko je země, kde je zbraní mezi lidmi hodně. Jsou to statisíce. Odpovědnost držitelů je ale vzorná,“ myslí si Ivan Hoffman. Srovnává hlavně s USA. Odpůrci novely tvrdí, že jen naroste byrokracie. Taky se jim nelíbí velká moc, kterou při odebírání zbraní dává stát policii.

Kdo má jako odpovědnost

Dojde prý k porušení domovní svobody. „Myslím si, že nebezpečnému a nemocnému člověku by policie měla mít právo zbraň odebrat. A jestli k tomu bude třeba svolení soudce? Proč ne. On stejně bude z 99 % souhlasit. Obojí řešení je dobré.“

Podle Hoffmana je ale základní otázka úplně jiná: „Jestli má člověk odpovědnost za sebe a rodinu vzít do svých rukou nebo má věřit policii? U nás stále u drtivé většiny lidí převládá názor, že se o pořádek má starat policie,“ souhlasí Hoffman.

Máme se bránit sami? To rozhodně ne

Zbrojní průkaz má v ČR 292 000 lidí. „Tento počet ale nějak dramaticky neroste. Roste nám ale počet zbraní.“ Při zbraňové amnestii v roce 2014 lidé anonymně odevzdali na 6000 zbraní a půl milionů kusů munice. Je tady tedy vůbec reálný přehled o faktických počtech?

Historická pistole, munice, náboje, nábojnice, zbraně, násilí

„Neregistrované a nelegální zbraně budou mezi lidmi vždy. Ti, kteří mají nekalé úmysly, si je totiž vždy nějak opatří. Je ale opět úkolem policie, aby je vysledovala, dopadla a o zbraně připravila.“

autoři: iho , lup , zis
Spustit audio