Iva Holmerová: 28 500 pro zdravotní sestru s vysokou školou je pořád směšně málo

21. červen 2017

Zdravotní sestry ale už v červenci dostanou přidáno 2000 Kč hrubého. Gerontoložka upozorňuje, že se pořád zapomíná na další pečující.

„Je to velmi dobrá zpráva, kterou opravdu vítám. Zároveň se ale musím ptát, jestli to nebude jen další zátěž pro už tak napjaté rozpočty nemocnic,“ říká Iva Holmerová.

Zvýšení platů ve státních zdravotnických zařízeních by mělo státní rozpočet stát 600 milionů (do konce roku 2017). Týká se ale pouze sester, které pracují v třísměnném nebo nepřetržitém provozu lůžkových zařízeních. Dohromady je to asi 43 000 lidí.


Nikdo neřeší to důležitější: nedostatek kvalifikovaných lidí přímo v terénu. Kdybychom jich měli dost, můžeme pacienty propouštět z nemocnic rychleji. Odbornou následnou péči by mohli mít doma.Iva Holmerová, lékařka

Nejsou tady jen sestry

Gerontoložce ale pořád vadí, že se zapomíná na další pečující. „Je to nesmírně fyzicky a psychicky vyčerpávající práce, která ale popravdě není řádně honorována ani v dalších evropských státech.“ V zahraničí je ale rozhodně palacená lépe než v Česku.

Podle posledních statistik je průměrná mzda zdravotní sestry 28 500 Kč. „To je pro samostatně pracující vysokoškolačky s vysokou odborností opravdu málo.“ Holmerová tvrdí, že na situaci moc nezmění ani ministerstvem plánovaná změna vzdělávání sester, které by už nutně nemusely mít vysokou.

Praví hrdinové pečují doma

Až 80% skupina pečujících je v rodinách. „V našich podmínkách to jsou hrdinové. To, že se jim konečně zvýšil příspěvek na péči, je velký pokrok. A vůbec to není běžné ani jinde v Evropě. Pořád je to ale málo.“ Třeba předpokládané náklady na péči o člověka s demencí jsou 30 000–50 000 Kč měsíčně. Od státu ale rodina dostává kolem 13 000.

autoři: lup , zis , Iva Holmerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.