Ismy po česku - Extremismus

11. listopad 2016

Zkusili jste si někdy odpovědět na otázku, co je to extremismus? Setkali jste se s jeho projevy někdy osobně? Ať už jste odpověděli na tyto dvě otázky jakkoliv, můžete porovnat své názory právě v tomto dokumentu. Nepůjde o historii, ale o součastný stav extremismu v Čechách. O to, jak se s ním společnost vyrovnává.

Hned v úvodu dokumentu je řečeno, že tento pořad není pro slabé povahy. Zazní totiž takové názory, po kterých může člověku "běhat mráz po zádech". Budete mít možnost se setkat se třemi mladými lidmi, kteří by si těžko společně sedli za jeden stůl. První je skinhead, druhý je anarchista, třetí je aktivní členkou nevládní organizace Tolerance a občanská společnost. Co mají společného?

Zástupcem levicového extremismu v pořadu je Ondřej - aktivní anarchista a redaktor časopisu A-Kontra. Představitelem pravicových extrémních názorů pak příslušník hnutí skinheads, který si přeje zůstat v anonymitě, ale o to víc mluví otevřeně. V pořadu má krycí jméno Tomáš. Přes patnáct jet je aktivním neonacistou a skinheadem s výraznými rasistickými a antisemitskými názory. A jako třetí v pořadu vystupuje Klára, členka nevládní organizace Tolerance a občanská společnost, která bojuje proti neonacismu v Čechách. Tito tři se občas potkávají na nejrůznějších demonstracích a protestních akcích a obvykle při nich stojí proti sobě. Takzvaným "patronem" tématu je Dr. Zdeněk Zbořil, politolog a odborník na extremismus v České republice, který reaguje na výpovědi těchto tří mladých lidí a analyzuje je.

Extremisté se střetli na pražském Můstku
autor: Tereza Janečková
Spustit audio