Ilona Švihlíková: V ČR se rozšiřuje fenomén pracující chudoby. Není možné, aby minimální mzda byla hluboko, hluboko pod hranicí chudoby

4. červen 2015

Ekonomika roste. Domácí poptávka roste. Zaměstnanost roste. Porostou ale i mzdy a platy?

České ekonomika zrychlila svůj růst. HDP očištěný o sezónní a cenové vlivy vzrostl v 1. čtvrtletí meziročně o 4,2 %. Hlavně díky domácí poptávce. Klesá nezaměstnanost a roste zaměstnanost.

„Důležité je, jaká pracovní místa to budou a s jakou mzdovou úrovní budou spjatá. Rozšiřuje se nám tady totiž fenomén pracující chudoby,“ připomíná Ilona Švihlíková.

O chudobě rozhodují stokoruny

Minimální mzda se sice postupně navyšuje, ale stále tu máme velkou skupinu lidí, kteří jsou těsně nad hranicí chudoby. „Rozhodují prakticky stokoruny,“ říká ekonomka. „Není možné, aby minimální mzda byla hluboko, hluboko pod hranicí chudoby.“

Čtěte také

Přesto postupné navyšování minimální mzdy dává podle Švihlíkové signál, že by se růst HDP mohl projevit i na růstu platů obecně. Zvýšil se už například čistý finanční příjem domácností. V roce 2013 vzrostl oproti roku 2012 o 3500 Kč na osobu.

Nárůst? Ne, srovnání

„Ale poprvé v roce 2013 se příjmy dostaly na stav z roku 2008. Ukazuje to ten obrovský propad, který teprve teď začínáme dohánět,“ vysvětluje ekonomické pozadí dat Švihlíková. „Zhruba třetina domácností má problém se svými příjmy vyjít.“

Nejvíc ohroženy jsou samozřejmě neúplné rodiny (samoživitelky). Ty jsou vystaveny riziku negativních sociálních jevů: příjmové chudoby nebo materiální deprivace. Rizika zasahují i část seniorů a rodiny nezaměstnaných. Největším problémem je nečekaný výdaj.


Materiální deprivace zahrnuje různé kategorie: telefon, pračka, vytápění bytu...

Nečekaný výdaj

„Stačí, aby se rozbila pračka, a rodiny se dostávají do velkých problémů. V minulých letech to bylo navíc spojené s lichvou a nárůstem exekucí.“ Největší dopad to má na seniory a pak na děti do 18 let.

Oproti situaci rodin ale HDP vzrostlo víc než, kolik se očekávalo. „Řada odhadů se pohybovala kolem 3 % a i ty se považovaly za příliš optimistické. Růst je ale z poměrně nízkého základu. Pozitivní je nárůst domácí poptávky, která trpěla tím, že nerostly mzdy.“

Růst ekonomiky

Hlavní dynamizující faktor je investiční aktivita. Zahraniční obchod se zvyšuje, ale dynamičtěji roste import, což souvisí právě s růstem domácí poptávky. Významnější položkou jsou taky ještě spotřební daň z tabáku a růst zaměstnanosti.

„Otázka je, jestli nárůst zaměstnanosti zasáhne také kategorii dlouhodobě nezaměstnaných, která tvoří až 47 %,“ dodává Švihlíková.

Prospělo by nám v současné situaci přijetí eura? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: zis , Ilona Švihlíková , rota
Spustit audio