Ilona Švihlíková: Trump je politický amatér. Za jediný rok udělal obrovské množství chyb

26. leden 2018

Donald Trump je americkým prezidentem už celý rok (od loňského 20. ledna). Za svůj úspěch označuje novou americkou zahraniční politiku a schválené daňové reformy. Jak to vidí vedoucí katedry politických a společenských věd?

„Donald Trump neměl žádnou zkušenost s politikou, nebyl kongresmanem ani starostou. Je politický amatér, což ale bohužel hrozně narušuje politický proces v USA,“ říká nekompromisně ekonomka Ilona Švihlíková.

Tím, že se v politice nevyzná, dělá obrovské množství chyb, a to i přes množství poradců. „Ty si ale opět vybírá sám. Takové střídání tady snad ještě nikdy nebylo. Nepamatuji, že by se někdo z poradců taky prezidentovi tak pomstil.“ Naráží tak na knihu hlavního stratéga Bílého domu Steve Bannona, který na Trumpovi nenechal niť suchou.

Boj o ucho prezidenta

„Stalo se to, co se děje u politických amatérů běžně a říká se tomu Boj o ucho prezidenta. Tedy kdo se k němu dostane první. Ke své vlastní škodě do toho všeho zapojil i vlastní rodinu. Takovýto amatérismus může Američany přijít hodně draho, což se teď ukázalo při několika dnech rozpočtového provizoria.“

Statisíce státních zaměstnanců zůstalo několik dní doma kvůli nedostatku peněz a sporu kongresmanů o dočasný rozpočet na běžný provoz. Shutdown mj. znamenal, že se neotevřela muzea a památky, mimo provoz byla telefonní linka do Bílého domu a prezident málem neodletěl ani do Davosu na Světové ekonomické fórum.

Daňová reforma?

Trump považuje za svůj zásadní úspěch prosazení daňové reformy. „Je pravda, že některé firmy už oznámily, že zvýší minimální mzdu. Ta je ale stále pod hranicí pracující chudoby. Pro představu: je to zvýšení z 9−11 dolarů.“ Pár firem v reakci na snížení korporátní daně plánuje přesunutí části své zahraniční výroby zpět do země.

Donald Trump

To ale podle Švihlíkové nic nezmění na celkové struktuře americké ekonomiky. „Daňová reforma bude dle mého další zásek do veřejných financí Spojených států. Souhlasím s názorem odcházející guvernérky centrální banky, která tvrdí, že by americké občany jejich veřejný dluh měl budit ze spaní.“

Růst ekonomiky pomůže, ale jen bohatým

Dokonce i Mezinárodní měnový fond očekává, že reforma může být pro ekonomiku krátkodobý stimul. Po 4−5 letech ale nastane intenzivní negativní dopad na americký rozpočet. Na druhou stranu ale Švihlíková přiznává, že se americká ekonomika z krize otřepala daleko rychleji a líp než Evropa, a to už před nástupem Trumpa.

Ekonomika tam vygenerovala větší množství pracovních míst. „Stejně jako všude jsou ale nová místa v sektoru pracující chudoby nebo těsně vedle, a nevznikají plnohodnotná pracovní místa, jak tomu bylo v 60. letech.“ V USA je prý krásně vidět, že ekonomický růst „čapne jen to jedno procento nejbohatších. Ta dolní větší část společnosti z toho nakonec nemá vůbec nic.“

autoři: lup , zis , Ilona Švihlíková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.