Ilona Švihlíková: I volby ukázaly, že Německa jsou pořád dvě

3. říjen 2017

Německo si dnes připomíná 27 let od svého znovusjednocení (3. října 1990). Proč to není jen ten hezký příběh, jak se dvě země daly dohromady?

„Znovusjednocení Německa sice proběhlo, ale velké rozdíly mezi východem a západem pořád přetrvávají,“ říká ekonomka Ilona Švihlíková. Ostatně, vidět je to i na výsledcích německých parlamentních voleb. Kromě typické duální strany Die Linke (Levice) posílila i AfD (Alternativa pro Německo).

„Úspěch AfD vyvolal překvapení, ale i nechutné nálepkování. Pravdou je, že je to neusazené uskupení, které se řadí k pravici. Zastřešuje ale taky řadu proudů, které budou bojovat mezi sebou, navíc v přímém přenosu. Ostatně, už s tím začali hned po volbách.“

Západní Němci jednali povýšeně

O AfD i Linke se teď říká, že slavily až 40% úspěch hlavně na východě. To prý není úplně pravda. Volila je taky některá západní města jako třeba Ingolstadt. Podle Švihlíkové jde o důsledek nepovedeného znovusjednocení. Nešlo o rovnoprávný proces. Západní Němci prý jednali povýšeně.

„Východní Němci měli minimální vliv na to, jak bude jejich transformace probíhat. To se obecně málo ví. Veškerou kontrolu nad politikou a hospodářstvím rázem převzal Západ,“ připomínái ekonomka. Taky pak velké množství Ossi (Východňáků) odešlo pracovat do bohatších měst a ani tam se s nimi nezacházelo nejlíp.


Řeči "My máme pravdu, víme, jak vypadá demokracie a vy na tom východě jste hloupí" jsou nesmírně nebezpečné! Stejně to říká i Emmanuel Macron na adresu Visegrádské čtyřky. Jen tím Němci a francouzský prezident přilévají olej do ohně.Ilona Švihlíková, ekonomka

Drama v CDU/CSU?

„Říkalo se: Ossi nám snižují mzdy a tlačí sociální úroveň dolů. A nejen to. Takže to není jen ten hezký příběh, jak se dvě Německa dala dohromady.“ Dlouhodobě opomíjená frustrace se přetavila do současných volebních výsledků. Velká debata teď čeká i koalici CDU/CSU.

„Ani tam teď nevládnou zrovna idylické vztahy. V CDU to vře, protože byli zvyklí na jiná a lepší čísla. Drží to ale pod pokličkou, protože jsou za pár dnů zemské volby v Dolním Sazku. CDU je hodně naštvaná a v řadě věcí má proti CSU odlišné názory. Bude to ještě docela dramatické.“

autoři: lup , zis , Ilona Švihlíková
Spustit audio