Hvězdné nebe nad námi nás zajímalo v hodince před čtvrtečním polednem

2. květen 2013

„Dvě věci naplňují mysl vždy novým a rostoucím obdivem a úctou, čím častěji se jimi zabývá: hvězdné nebe nade mnou a mravní zákon ve mně.“ To kdysi napsal filozof Immanuel Kant a my na něj v dopoledním vysílání Dvojky navážeme.

Hostem Martiny Kociánové byl totiž člověk, který má k hvězdné obloze hodně blízko a to díky své profesi. Je ředitelem Hvězdárny a planetária v Brně.
S Jiřím Duškem byla řeč nejen o nových projektech, ale třeba i tom, jak přilákat díky moderním komunikačním prostředkům nové návštěvníky. A prozradíme víc také o „Fenoménu Kraví hora“.
To vše hodinu před polednem na Dvojce.


Astrofyzik Jiří Dušek
Od roku 1987 až do listopadu 1998 byl předsedou společnosti Amatérská prohlídka oblohy. V rámci její činnosti se tak stal (spolu)vydavatelem několika knížek a také hlavním vedoucím letních astronomických expedic v Úpici. Roku 1996 úspěšně dokončil odbornou fyziku na Masarykově univerzitě v Brně, v roce 2002 pak tamtéž i postgraduální studium se zaměřením na uhlíkové hvězdy. V současnosti pracuje jako ředitel Hvězdárny a planetária Mikuláše Koperníka v Brně. Je předsedou Asociace hvězdáren a planetárií.
zdroj: www.astronomie.cz

Spustit audio