Hudrila, štěkna a ti druzí

24. červen 2010

„Možná bychom měli udělit i cenu za nejkurióznější či nejvtipnější název,“ zareagoval jeden z porotců okamžitě poté, co se seznámil s platnými soutěžními návrhy na české jméno primáta Rungwecebus kipunji. Dobrý nápad, řekli jsme si a hledali výtvarníka, který by pro danou kategorii nakreslil zajímavou cenu. Úkolu se ujal Štěpán Mareš s tím, že jakmile bude nejvtipnější jméno vybráno, nakreslí obrázek jemu na míru. Teď jen, které je to nejvtipnější?


Štěkna

Mezi 1067 platnými návrhy se objevovaly nejrůznější kuriozity. V Meteorech jsme o primátovi sdělili, že Rungwecebus kipunji byl vyřazen z rodiny opic mangabejů, neboť vědci genetickou analýzou zjistili jeho příbuznost s jinými primáty – paviány. A protože ani mezi ně nepatřil, měli jsme tu názvy jako NEMANGABEJ, NEPAVIÁNEK, případně NEVÍM OBECNÝ. Porotu nezaujaly stejně, jako návrhy pojmenovat nově nalezenou opici po některých předních politicích či jejich blízkých spolupracovnících. Šanci zabodovat u poroty neměl ani autor návrhu PES DOMÁCÍ. Seznam se zúžil na několik málo jmen, mezi nimiž vynikal název, o němž porotce dr. Miloš Anděra prohlásil: „připomíná mi žižkovskou pavlačovou drbnu (ale aby se navrhovatel neurazil).“ Měl tím na mysli návrh Hany Svobodové z Rožnova pod Radhoštěm, který zněl ŠTĚKNA ROZCUCHANÁ. Ostatním porotcům se návrh rovněž zamlouval, a proto míří ilustrace Štěpána Mareše na pomezí Beskydů a Vsetínských vrchů – do Rožnova pod Radhoštěm.


Dvacítka návrhů, které u poroty sklidily největší úspěch. Červeně označen vítězný návrh:

Soutěžní návrh

Oceněný autor

AFROHAJDULKA

ČÍRONOŠ TANZÁNSKÝ

ČUPŘINA ŠTĚKAVÁ

DARWIN ŠTĚKAVÝ

HALELÁK POBUDA

HEJKAL TANZÁNSKÝ

HOPSÁL UŠTĚKANÝ

HUDRILA ŠTĚKAVÁ

KEBULE PANKÁČOVÁ

KŘIŽULE VYJEVENÁ

LESORÁDEK MEDOVÝ

OPIČÁK PUNKOVÝ

OPIČKA METEOROVÁ

PSEUDOPAVIÁN KLAMAVÝ

PUPÍK AFRICKY

RÁMUS HORSKÝ

ŠTĚKNA ROZCUCHANÁ

Hana Svobodová, Rožnov pod Radhoštěm

TAJEMNÍK UTAJENÝ

TVOR PANTAU

ZVĚDAVEC TMAVORUKÝ




Po uzávěrce

Dlouho po skončení soutěže i zasedání poroty přišel mail. Byl jiný, než všechny maily s návrhy jmen pro primáty, které jsme s ohledem na pravidla soutěže museli odmítnout. Byl originální. Jeho pisatel, Jaromír Hnilička z Brna nám v něm brilantně odůvodňuje svůj návrh na jméno Rungwecebus kipunji. Podle něj by měl znít takto:

WHIŠTĚNEC (OJ) PEGUAFRICKÝ

Panu Hniličkovi děkujeme za zajímavý námět. Žel, dorazil moc pozdě na to, aby mohl být seriózně prozkoumán naší odbornou porotou. Přinášíme tedy alespoň touto cestou plné znění jeho odůvodnění:

PROČ Whištěnec?
Už když toto slovo slyšíte, musíte v duchu přímo vidět tuto opici s jejím prudkým, potrhlým chováním někde na konci olistěné kymácející se větve. Měkké i po hlásce h dokazuje známý fakt, že opice tohoto druhu (a opice vůbec) si nedělají těžkou hlavu s pravopisem, specielně když se jedná o řeč vzdálené země. Mimoto - WHYŠTĚNEC - zní značně těžkopádně, opice s takovým jménem by byla patrně velmi nemotorná, s konce kymácející se větve by brzo spadla (pokud by se tam vůbec kdy vydrápala) a patrně by byla velmi brzo ulovena některým z přítomných predátorů. Ostatní whištěnci by jí dozajista utekli, neboť její nemotornost by je otravovala. Přiznám, že i mne.

PROČ (OJ)?
Na věčné časy by tak byla vkusně zakódována rozpačitost vědecké veřejnosti, že objevitelé whištěnců si dali zatraceně na čas. V závorkách proto, že výtky ve vzdělané společnosti se pronášejí taktně, mimo hlavní pozornostní proud. Ale i tak.

PROČ PEGUafrický?
Nevím. Vím jen to, že U místo nabízejícího se O (viz jihOafrický) zní mnohem afričtěji. Příklady co zní afričtěji: SUDAN nebo SODAN? RUANDA URUANDI nebo ROANDA OROANDI? KUNGO nebo KONGO?

autor: Marek Janáč
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.