Hrajeme Česku. Na Dvojce uslyšíte exkluzivně čtyři nedělní koncerty Hudby Hradní stráže

4. červen 2021

V neděli 6. května Dvojka živě odvysílá čtvrtý koncert Hudby Hradní stráže. Pořadem provází Václav Žmolík.

Na vlnách Českého rozhlasu Dvojka uslyšíte čtyři koncerty Hudby Hradní stráže. Koncert si můžete poslechnout živě na Dvojce vždy v neděli od 13 hodin.

Záznam všech čtyř koncertů najdete na webu Dvojky.  

Hrajeme Česku

  • Začátek přímého přenosu ve 13:00
  • Moderuje Václav Žmolík
  • Délka programu 15 minut
  • Termíny koncertů: 25. dubna, 9. května, 23. května, 6. června

Hudba Hradní stráže České republiky

Hraje při veškerých protokolárních aktech prezidenta republiky a při slavnostním střídání stráží, konaném každý den v pravé poledne na prvním nádvoří Pražského hradu. Podílí se na přípravě a hudebně zabezpečuje pietní akty na území České republiky. Organizuje a zabezpečuje činnost malých žesťových souborů, fanfárových skupin a tanečního orchestru. Provádí sezónní hudební produkci při otevírání Jižních a Královských zahrad Pražského hradu. Zabezpečuje hudební produkci při bohoslužbách a jiných aktech pořádaných duchovní službou AČR.

První vystoupení skupiny trubačů Hradní stráže proběhlo 15. března 1990 u příležitosti první zahraniční návštěvy u prezidenta Václava Havla. Hlavu našeho státu tehdy navštívil prezident SRN Richard von Weizsäcker. Tímto dnem také začalo každodenní provádění slavnostního střídání na prvním nádvoří Pražského hradu.

Od 1. července 2004 se zrušením povinné základní vojenské služby stal z Hudby Hradní stráže plně profesionální orchestr. V roce 2019 prošla Hudba, stejně jako celá Hradní stráž strukturálními změnami, po kterých konečný počet jejích členů byl z původních 26 navýšen na 34 včetně velení.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.