Hrajeme Česku. Třetí koncert Hudby Hradní stráže

10. květen 2020

Dvojka v neděli 10. května 2020 ve 13:00 přenášela živě už třetí koncert z katedrály sv. Víta na Pražském hradě. Pořadem provázel Václav Žmolík. Poslechněte si záznam.

Program koncertu Hudby Hradní stráže byl tentokrát sestaven nejen jako poděkování všem, kteří se u nás doma i v zahraničí potýkají s epidemií koronaviru, ať už jsou to lékaři, zdravotní sestry, policisté nebo zástupci mnoha jiných profesí.

U příležitosti 75. výročí konce druhé světové války byl tento mimořádný koncert Hrajeme Česku věnován taky památce hrdinů, kteří položili životy za svobodu naší vlasti.

Odpoledne pak Hudba Hradní stráže potěšila i obyvatele městských čtvrtí přilehlých k Pražskému hradu:

  • ve 13:30 zahrála „do jejich oken“ z I. nádvoří směrem na Hradčany
  • ve 13:45 z Matyášova pavilonu směrem na Malou Stranu
  • ve 14:10 z bašty na Opyši směrem ke Starému městu
  • ve 14:45 z ochozu Letohrádku královny Anny v Královské zahradě směrem do Dejvic

Hráli členové Hudby Hradní stráže nrtm. Zdeměk Thuma, nrtm. Tomáš Hrbáček a mjr. Vít Mucha, na varhany pak pan Josef Kšica. Pořadateli koncertu byly Kancelář prezidenta republiky, Vojenská KPR a Hradní stráž ve spolupráci s Českým rozhlasem.

Program

  1. Ch. Gounod: Ave Maria – mjr. Vít Mucha, Josef Kšica
  2. G. Miller: Měsíční serenáda– nrtm. Zdeněk Thuma
  3. E. Garner: Misty – nrtm. Tomáš Hrbáček, Josef Kšica
  4. Solovjov-Sedoj Vasilij: Podmoskevské večery – nrtm. Zdeněk Thuma
  5. P. J. Vejvanovský: Sonata Vespertina – nrtm. Tomáš Hrbáček, mjr. Vít Mucha

Charles Gounod

Francouzský hudební skladatel Charles-Francois Gounod (17. června 1818 – 18. října 1893) napsal dvanáct oper, z nichž nejoblíbenější byl vždy Faust (1859). I jeho Roméo et Juliette (1867) zůstává na mezinárodním repertoáru. Složil taky mnoho písní a populárních krátkých skladeb a velké množství církevní hudby, včetně Ave Maria (zpracování Bachovy skladby).

Glenn Miller

Desky amerického jazzového hudebníka, kapelníka a trombonisty Altona Glenna Millera (1. března 1904, Clarinda – asi 15. prosince 1944) patřily mezi lety 1939 a 1942 k nejlépe prodávaným. Mezi Millerovy nejznámější nahrávky patří jazzové standardy In the Mood, Chattanooga Choo Choo nebo Měsíční serenáda.

Jeho letoun zmizel beze stop během druhé světové války za špatného počasí při letu do Francie, kam jel bavit americké vojáky. Tělo nebylo nikdy nalezeno.

Misty (píseň)

Misty je jazzová skladba, kterou napsal v roce 1954 klavírista Erroll Garner a nahrál pro album Contrasts (1955). Text přidal později Johnny Burke. Píseň se v mnoha verzích objevila na předních příčkách hitparád ve Spojených státech i ve Spojeném království (Johnny Mathis – 1959, Ray Stevens – 1975). Úspěch měly i verze nazpívané Ellou Fitzgeraldovou, Arethou Franklinovou, Frankem Sinatrou nebo Sarah Vaughanovou. 

Solovjov-Sedoj Vasilij

Ruský skladatel klasické hudby a písní se narodil 25. dubna 1907 v Petrohradě a zemřel 2. prosince 1979 tamtéž. Je známý jako autor oper (Věčný přítel), baletů (Taras Bulba) a populárních písní, scénické a filmové hudby.

Oblíbená píseň Podmoskevské večery byla nazpívána i s českým textem Janem Soumarem v roce 1958 nebo Rudolfem Cortésem v roce 1967. V ruském originále ji z českých interpretů zpíval například Karel Gott.

Pavel Josef Vejvanovský

Moravský hudební skladatel středního období baroka Pavel Josef Vejvanovský (1639 nebo 1640, patrně Hlučín – 24. července 1693 Kroměříž) patří spolu s Adamem Michnou z Otradovic mezi nejvýznamnější hudebníky českých zemí 17. století.

Hudba Hradní stráže České republiky

Hraje při veškerých protokolárních aktech prezidenta republiky a při slavnostním střídání stráží, konaném každý den v pravé poledne na prvním nádvoří Pražského hradu. Podílí se na přípravě a hudebně zabezpečuje pietní akty na území České republiky. Organizuje a zabezpečuje činnost malých žesťových souborů, fanfárových skupin a tanečního orchestru. Provádí sezónní hudební produkci při otevírání Jižních a Královských zahrad Pražského hradu. Zabezpečuje hudební produkci při bohoslužbách a jiných aktech pořádaných duchovní službou AČR.

První vystoupení skupiny trubačů Hradní stráže proběhlo 15. března 1990 u příležitosti první zahraniční návštěvy u prezidenta Václava Havla. Hlavu našeho státu tehdy navštívil prezident SRN Richard von Weizsäcker. Tímto dnem také začalo každodenní provádění slavnostního střídání na prvním nádvoří Pražského hradu.

Od 1. července 2004 se zrušením povinné základní vojenské služby stal z Hudby Hradní stráže plně profesionální orchestr. V roce 2019 prošla Hudba, stejně jako celá Hradní stráž strukturálními změnami, po kterých konečný počet jejích členů byl z původních 26 navýšen na 34 včetně velení.

autor: Český rozhlas Dvojka
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka