Hovězí krk s křenovou omáčkou
Smetanové omáčky, to není jen koprovka. Dnes si jednu takovou trochu ostřejší ukážeme.
Jejím základem je samozřejmě křen, ideálně čerstvý. Použít ale můžete i kupovaný strouhaný, případně křenovou pastu. Dále budete potřebovat:
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 400 ml silného masového vývaru
- 300 ml smetany
- křen
- cukr, sůl, pepř
V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme mouku a za stálého míchání připravíme světlou jíšku.
Nepřestáváme míchat a postupně přidáváme vývar. Osolíme, promícháme a povaříme zhruba 20 minut, dokud omáčka dostatečně nezhoustne.
Poté zalijeme smetanou, podle chuti dosladíme, dosolíme a opepříme. Přidáme nastrouhaný křen a ještě naposledy přivedeme k varu.
Jako příloha se bezvadně hodí houskový knedlík. Maso můžete zvolit buďto uzené, nebo hovězí z krku. Dobře připravené se bude na talíři úplně rozpadat!
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.