Hle, vítěz přichází! Rozhlasová buffa s Viktorem Preissem o Georgu Friedrichu Händelovi a jeho oratoriu Juda Makabejský

22. říjen 2022

Jedno ze svých nejslavnějších oratorií zvané Juda Makabejský věnoval G. F. Händel vévodovi z Cumberlandu jako poctu po jeho záchraně Londýna a odvrácení útoku Skotů v roce 1746. Ale musí být cesty hudební historie vždycky tak přímočaré? Z této otázky vycházel Pavel Molek při psaní hry Hle, vítěz přichází! Ze známých opěrných bodů reality a bílých míst mezi nimi stvořil vlastní příběh o jiném zrodu skladby, údělu hudebního génia i nelehké existenci ve stínu tvůrčí sopky.

Osoby a obsazení: Händel (Viktor Preiss a Adam Viktora), Morell (Kamil Halbich), Gluck (Miloslav König), princ z Walesu (Leoš Noha), voják (Ondřej Bauer), kolportéři (Kryštof Nohýnek, Prokop Košař), drožkař, uvaděč (Jiří Knot), sluha (Jaroslav Vlach), prostitutka (Lenka Zbranková), prodavačka (Veronika Pospíšilová), hlas (Zdeněk Hess), prodavači (Petr Halíček, Rostislav Novák) a kněz (Martin Bažil)
Napsal: Pavel Molek
Dramaturgie: Klára Novotná
Zvuk: Dominik Budil
Zvuková spolupráce: Jakub Rataj
Režie: Vít Vencl
Natočeno: v roce 2016

Juda Makabejský, syn židovského kněze Matatjáše Makabejského, se jen s hrstkou bojovníků statečně postavil vojsku velké asyrské říše. Právě tohle téma si vybral Händel pro svou dramatickou a jásavou skladbu.

Proč ale bylo hrdinné vítězství Judy proti silnému nepříteli použito jako metafora pro jednoznačný úspěch početnější, králem podporované anglické armády proti jakobitským vojskům, tvořených z velké části skotskými horaly?

Právě tohoto paradoxu si všímá autor Pavel Molek a na něm staví dramatickou zápletku své hry. Hybným motorem v ní nejsou jen dějinné události, ale i klíčová postava Händela, skladatele s nutkavou potřebou komponovat a zkomponované nechat ožít. Výbušná osobnost stejně okouzlující jako nesnesitelná. Oddaná své věci ale ničemu jinému.

Jak se žije a tvoří ve společnosti hudebního génia (Viktor Preiss), zakouší v příběhu libretista Thomas Morell (Kamil Halibich) a mladý Händelův obdivovatel Christoph Willibald Gluck (Miloslav König). Vzácným hostem při natáčení byl také cembalista Adam Viktora, který propůjčil rozhlasovému Händelovi svou jedinečnou hudební zkušenost a své ruce.

Kupujte na Radioteka.cz

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo pak zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související