Hlas léčí, a také naznačí, co nás trápí, říká hlasová terapeutka

4. červenec 2013

Ve čtvrtečním Tandemu byla hostem zpěvačka a hlasová terapeutka Ivana Lesná. Hudbě se věnuje od útlého dětství, vyzkoušela folklor, disco, španělské rytmy. Na vysoké škole se začala zabývat podstatou hudby a hlasu, a tím, jak působí na lidské zdraví a psychiku. Dnes Ivana Lesná pořádá mimo jiné semináře s hlasovou terapií, a také relaxační hudbu sama komponuje.

„Já jsem měla štěstí, že jsem vyrůstala v muzikální rodině, kde mne k hudbě vedli. Ne každý má to štěstí. Dnes je např. hudební výchova i ostatní umělecké předměty na okraji zájmu, jsou to doplňkové předměty. A je to škoda, protože zpěv je náš přirozený projev. Dřív si lidé zpívali i při práci, to dnes téměř vymizelo,“ říká na úvod Ivana Lesná.

Zpěv se dnes bere víceméně jako výsada vyvolených, zpěváků, kteří mají právo zpívat. A je to i kvůli výchově.
Ivana Lesná vysvětluje: „Dětem často někdo řekne, že neumí zpívat, ať jsou potichu. A tenhle blok pak v nás často zůstane celý život.“

Důkazem jejích slov je i případ paní Marie, která se dovolala do vysílání. Její muž hraje krásně na kytaru, ale bojí se zpívat, že to prý neumí. „Kamarádka mu totiž řekla, že zpívá falešně, a on se od té doby bojí,“ podotýká Marie z Třebíčska.

Pomoci všem, kteří mají obavu se hlasově projevit, mohou semináře hlasové terapeutky Ivany Lesné, která už často na první poslech pozná, s jakým problémem člověk na terapii přijel.
„Například když jsme ve stresu, míváme přiškrcený hlas, hodně na něj tlačíme. Základem je naučit se správně a hluboce dýchat, a nechat pak jednotlivými tóny rozeznít celé tělo,“ nechává hlasová lektorka od Českých Budějovic nahlédnout na průběh svých workshopů.

„Jezdí za mnou slečna, která se bála zpívat, dnes vezme kytaru a zpívá na celé kolo,“ usmívá se Ivana Lesná, a dokazuje tím, že hlasová terapie nám pomůže obstát i v běžném životě, projevit sebe sama.

Více informací najdete na www.zivotnadlani.cz

Spustit audio