Herman Melville: Billy Budd. Napětí, dobrodružství i drama během plavby bitevní fregaty

29. květen 2021

Komorní drama na palubě anglické válečné lodi Nepřemožitelná! S hvězdnou posádkou ve složení Ivan Trojan, Svatopluk Skopal a Petr Haničinec.

Účinkují: Ivan Trojan, Svatopluk Skopal, Petr Pelzer, Martin Zahálka, Jan Vlasák, Petr Haničinec, Ivan Řezáč, Antonín Molčík, Jan Skopeček, Zdeněk Maryška, Jan Kukla, Aleš Procházka, Tomáš Pavelka a Tomáš Racek
Napsal: Ivan Hejna
Dramaturgie: Václava Ledvinková a Ivan Hubač
Překlad: Jiří Munzar
Hudba: Petr Mandel
Režie: Jiří Horčička
Natočeno: 1999

Každý správný námořník ví, že přednější než odpočinek je služba ve válečném loďstvu královského veličenstva. Napínavý příběh Billyho Budda, který byl do služby povolán rozkazem, se odehrává během plavby bitevní fregaty. Nestaneme se však svědky války s cizím protivníkem, nýbrž budeme sledovat komorní drama odehrávající se přímo na lodi. V poměrně krátkém čase přijdou o život dva muži. Je obviněný námořník Billy Budd vrah, nebo oběť spiknutí? Kde se skrývá nemilosrdně krutá pravda? Odkud pochází Billy Budd? Kdo zabil zbrojmistra? Co bylo nalezeno pod poduškou na lůžku zavražděného Olafa Andersona?

Klasikovi americké literatury Hermanu Melvilleovi získal světový věhlas román Bílá velryba (1851). Popisuje v něm tragické osudy posádky lovecké výpravy, která se změní v sebevražednou honbu za velkou bílou velrybou zvanou Moby Dick.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , ČRo Dvojka
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.