Zlaté tajemství. Vyprávění o chudém nosiči vody, kterému jedno náhodné setkání změní život

7. únor 2021

Zlatá Alhambra, starý maurský hrad na španělském pobřeží, je odedávna místem vzniku pohádkových inspirací. Jeho podzemí prý skrývá poklad. Poslouchejte na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas do 14. února 2021.

Osoby a obsazení: Pergil (Pavel Pípal), Leonela (Valérie Zawadská), Sanchica (Linda Rybová), Miguel (Jiří Langmajer), don Manuel (František Němec), Petrugo (Antonín Hardt), starýMaur (Stanislav Fišer), vypravěč (Ladislav Mrkvička), Anna Hlavicová-Bendová a Hana Brothánková
Napsala: Helena Sýkorová
Dramaturgie: Václava Ledvinková
Zvukový mistr: Tomáš Gsöllhofer
Zvukové efekty: Petr Šplíchal
Hudba: Petr Mandel
Režie: Karel Weinlich
Natočeno: 2000

Ve slunných zemích bývá o chladnou a lahodnou vodu nouze, a proto si ji lidé kupují od chlapíků, kterým se říká vodáci. Roznášením vody se živil i Peregil, který pro ni chodil čtyřikrát denně nahoru a čtyřikrát denně zase zpátky dolů. Byla to těžká a namáhavá práce, ale Peregil byl zvyklý a nestěžoval si.

Co když existuje jednodušší způsob života? Stačí prý přijít o letním slunovratu ke starým skálám, které se přesně o půlnoci otevřou a odhalí vstup k maurskému pokladu. Koho by nelákal život v bohatství a přepychu? Je však otázkou, jakou cenu má splnění jednoho zvláštního úkolu a jestli je cestou k tomu pravému a nefalšovanému štěstí...

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc ještě týden po odvysílání on-line zdarma na portálu mujRozhlas. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení nebo jako podcast na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio