Havířovské babky

24. únor 2013

Více jak 20 let zpívají pro své posluchače zadarmo veselé písničky v těšínském a slezském nářečí. Už téměř čtvrt století.

Folklorní soubor složený z 11 důchodkyň a harmonikářky zpívá lidem pro radost a hlavně zadarmo. Úzkostlivě dbají o zachovávání místního jazyka v mluvené i zpívané formě. Vystoupily u nás, v Polsku i na Slovensku, v různých domovech seniorů, v nemocnicích, klubech a penzionech.

Nejčastěji je ale potkáme v nemocnicích mezi Havířovem a Českým Těšínem, kde se snaží potěšit rozvernými básničkami a písničkami těžce nemocné a dlouhodobé pacienty.

Havířovské babky zpívají zadarmo. Nic za to nechtějí, jediná investice je do dopravy, protože dámy v nejlepších létech je nutné na místo, kde budou vystupovat, přivézt a pak zase odvézt domů.

Jejich sídlem je Okresní svaz žen v Havířově, dobrovolnická organizace. Členky si na její chod vydělávají tak, že šijí maškarní kostýmy, ty pak levně pronajímají rodičům dětí na různé karnevaly a z výtěžku tohoto neziskového podnikání platí nájem za svazovou i zkušební místnost.

Havířovské babky se zpěvem baví, mají radost ze života a hlavně z úsměvů svých posluchačů.

Dramaturgie Lenka Svobodová, režie Yvona Žertová, mistr zvuku Dominik Budil.

Pořad, který připravil Artur Kubica, nabízí ČRo Dvojka v neděli 24. února od 18:05.

autor: Artur Kubica
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.