Hana a Miloň Čepelkovi: Lesní babka

26. září 2021

Je možné, aby se hříšný člověk sám polepšil? Anebo je nutné vymýtit zlo i s kořeny? Na to se ptá pohádka s Ivankou Devátou, Ilonou Svobodovou, Otakarem Brouskem ml. a dalšími.

Účinkují: Jan Teplý, Ivanka Devátá, Ilona Svobodová, Ivo Niederle, Otakar Brousek ml., Věra Kubánková, Jiří Prager, Radim Vašinka
Dramaturgie: Eva Košlerová
Hudba: Jiří Svěrák
Režie: Hana Kofránková
Natočeno: v roce 1990

Chamtivý pan faktor Holubička z Kounova se rozhádá s tkalcem Slukou ze Šediví o dva metry látky. Tkadlec si po nespravedlivém nařčení vzpomene na lesní babku, kterou nevědomky probudí a přivolá.

Lesní babka totiž vždycky trestala křivdy, které se dějí slušným lidem. Normálně spí v pařezu a dlouho si lidí nevšímá. Ale když už jednou zasáhne, nezná slitování. To ostatně pocítí i faktor Holubička.

Jeho dcera Karolína se však rozhodne vzít část otcova trestu na sebe. Kdo celou situaci nakonec zachrání? Bude to tkalcův syn Standa, který je do Karolíny zamilovaný?

Miloň Čepelka

Miloň Čepelka

Je zakládajícím členem Divadla Járy Cimrmana. V rozhlase pracoval v 60. letech, po vstupu vojsk Varšavské smlouvy do Československa podal výpověď a dál zde působil externě pod různými pseudonymy. Po roce 1990 začal s rozhlasem opět naplno spolupracovat.

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související