Gene Deitch: Z lásky k Praze. Strhující vzpomínky amerického filmaře na ženu, město a animaci

Paměti oscarového amerického animátora, který svůj život v roce 1959 nerozlučně spojil s Prahou a československým animovaným filmem. Mimořádně působivá jsou jeho líčení setkání a následných přátelství s osobnostmi československé kulturní scény, mezi něž patřil například Jiří Brdečka či Jiří Trnka. Desetidílnou četbu na pokračování poslouchejte na Dvojce vždy od 22 hodin. Zpětně na webu a v aplikaci mujRozhlas od následující půlnoci. 

Hudební konzultace: Miroslav Tóth
Účinkuje: Lukáš Hlavica
Připravila: Klára Novotná
Dramaturgie: Marina Feltlová
Překlad: Radka Smejkalová
Režie: Lukáš Hlavica
Premiéra: 17. 5. 2021

Vyprávění Gena Deitche zachycuje příběh osudové lásky, svérázný pohled západního cizince na realitu komunistického státu i jedinečná setkání s osobnostmi české kulturní scény.

Gene Deitch, světoznámý oscarový animátor a Američan, který žije v Česku už 60 let

Na začátku 60. let odcestoval ze Spojených států do tehdejšího Československa, aby pracoval jako režisér animovaných filmů. Zamiloval se, a i když do Československa vůbec nechtěl, tak zde prožil zbytek svého života.

V Československu měl zůstat deset dní

Svou první cestu ze Spojených států do Prahy, a zároveň první do Evropy, uskutečnil Gene Deitch (1924–2020) v říjnu 1959 vybavený smlouvou, která zaručovala, že v šedé zemi východního bloku nebude muset strávit více než deset dní potřebných k zahájení spolupráce s československými animátory.

Gene Deitch s manželkou Zdenou

S těmi se již dříve seznámil producent William L. Snyder a instinktivně vycítil, že jejich výjimečné dovednosti a cit pro tvorbu lze využít i pro americký kreslený film – ovšem pokud budou mít správné vedení. Tím se měl stát právě Deitch, tehdy již etablovaný kreativní ředitel newyorského animačního studia. Deset dní v Praze mu však změnilo život a protáhlo se na šedesát let.

Osudové setkání se Zdenkou Najmanovou

Do cesty mu vstoupila Zdenka Najmanová, výtvarnice a vedoucí zahraniční výroby studia. Vzájemné vzplanutí obrátilo svou silou dosavadní realitu i plány vzhůru nohama a přerostlo v hluboký, trvalý cit.

Gene Deitch s manželkou Zdenou

Znamenalo však pro oba zároveň rozbourání dosavadních rodinných vazeb a také velká rizika spojená s pobytem občana „nepřátelského státu“, za něhož byl Gene Deitch v Československu automaticky považován.

Těžkosti nového života vyvažovalo nejen vědomí vzájemné přítomnosti, ale také společná práce, podpora a tvůrčí nasazení celého kolektivu animátorů, které vyvrcholilo v roce 1961 získáním Oscara za Deitchův film Munro.

  • Víte, že kdybyste si poslechli všechny četby na pokračování a povídky natočené v roce 2020 v Českém rozhlase, zabralo by vám to 24 a půl dne? Celkem jsme jich v loňském roce vyrobili 1645. Podívejte se na další fakta o rozhlasu na webu nasecislahraji.cz.
Naše čísla hrají... s vámi
autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Klára Novotná
Spustit audio

Související