Gary G. Steele: Čhávata z manéže. S romským rodinným cirkusem Amerikou třicátých let

Akrobati na visuté hrazdě, indiánská čtverylka na koňském zadku, klauniáda smečky psů! Rozmanité příhody romského kočovného cirkusu, který v době velké hospodářské krize křižoval Spojené státy americké, sepsal přímý potomek cirkusáckého rodu. Nadechněte se vůně cirkusových pilin a račte vstoupit do šapitó!

V příbězích kočovného romského cirkusu se potkávají cirkusáci, Romové, tuláci, kovbojové i indiáni – obyčejní, nízko postavení lidé putující zchudlou Amerikou třicátých let – kteří hledají způsob, jak společně přečkat těžkou a vleklou hospodářskou krizi. U cirkusu rodiny Brewerových najdou zázemí, dobré zacházení a budoucnost. A také návod, jak zůstat člověkem i v té nejtěžší době.

Účinkuje: Miroslav Táborský
Připravila: Kristýna Franková
Dramaturgie: Marina Feltlová
Překlad: Karolína Ryvolová
Režie: Petr Mančal
Premiéra: 4. 10. 2023

Coby příslušník romské cirkusácké rodiny Gary G. Steele ví o životě v manéži své. Chápe, jaký význam mají solidarita, soudržnost, obětavost, úcta k lidem i zvířatům a humor pro přežití kočovné společnosti. Vnímá je nicméně jako univerzální hodnoty. Schopnost své rodiny projít těžkými časy se vztyčenou hlavou představuje jako inspiraci pro současnou dobu, která nás nejen kvůli válce na Ukrajině zbavuje pocitu automatických jistot a bezpečí.

Za neustálého harcování do další štace po hrbolatých silničkách poznává čtenář éru třicátých let v Americe nikoli z pohledu bankéřů a burzovních čísel, ale perspektivou lidí, kteří břemeno ekonomického kolapsu museli nést na svých bedrech.

Další hry a četby poslouchejte živě na Dvojce a po odvysílání ještě po dobu čtyř týdnů online – na webu dvojka.rozhlas.cz nebo v aplikaci mujRozhlas. Rozhlasové hry i audioknihy jsou k poslechu zdarma, není možné je stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz.

Spustit audio

Související