G. K. Chesterton: Anarchista Čtvrtek, zlý sen

27. červenec 2019

Básník a policista Scotland Yardu se ocitne na jednání anarchistů, kteří připravují atentát. Příběh, který staví detektivku na hlavu, poslouchejte do soboty 3. srpna 2019.

Hlavní postavou příběhu je Gabriel Symon, policista Scotland Yardu z oddělení pro potírání anarchismu a básník v jedné osobě, který se za podivných okolností ocitne v nejvyšší radě anarchistů. Ta právě připravuje atentát. Příběh je tíživým snem, ve kterém se komika mísí s prvky výhružné absurdity a detektivka je poněkud stavěna na hlavu.

Nebyl jen otec Brown

Logo

Anglický spisovatel Gilbert Keith Chesterton je u nás známý především jako autor cyklu detektivních příběhů otce Browna, které psal v letech 1914–1935. Ty jsou ale jen součástí jeho rozsáhlého a velmi různorodého díla.

To obsahuje sociologické, politické a náboženské stati, pojednání a polemiky, literárně kritické studie a monografie, cestopisy i rozmanitou tvorbu beletristickou (povídky a romány), ale i sbírky básní a divadelní hry.

Herci pražských divadel

Mezi jeho nejznámější románové fantazie patří právě Anarchista Čtvrtek. Podle románu vznikla hra, kterou pro rozhlas napsali Zdeněk a Marie Hořínkovi. Její rozhlasové nastudování připravil režisér Ivan Chrz s herci pražských divadel.

Účinkují: Jiří Ornest, David Novotný, Daniela Kolářová, Jiří Holý, František Němec, Jan Vlasák, Kamil Halbich, Otakar Brousek st., Petr Motloch, Magda Karbusická, Zdenička Tichá, Milan Slabihoud, Pavel Karbusický a Eduard Pavlíček
Přeložila: Hana Žantovská
Dramatizace: Zdeněk Hořínek a Marie Hořínková 
Hudba: Petr Mandel
Dramaturg: Pavel Minks
Režie: Ivan Chrz 
Natočeno v roce 2000.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio