František Navara: Růžička je červená

12. srpen 2018

Pohádka na irské motivy s Luďkem Munzarem a Vladimírem Brabcem. Poslouchejte do neděle 19. srpna 2018.

Hrdina Finn McCool pletl ze slámy a proutí, co se dalo. Jednou se za vlahého letního večera vracel z trhu. U potoka, půl míle před vesnicí, zabloudil. Zatočila se mu hlava a vyčerpáním usnul na kameni. Zdály se mu podivné sny: skřítkové v podzemní říši zpívali písničku Růžička je červená. A Finn k ní vymyslel rozvíjející verš.

Král skřítků se rozhodl mu vyplnit z vděčnosti přání. Aby se mu dvakrát odvděčil, daroval Finnovi kouzelný prsten: když jím pohlédne na člověka, může číst v jeho srdci. Uvidí, co kdo skutečně cítí. Díky kouzelnému prstenu zjistí Finn, co trápí nemocnou královskou dceru: souží se láskou po milém, který se nevrací. Přitom si má vzít zlého, sobeckého rytíře Geralda.

Hrdina Finn dokáže navzdory všem překážkám a nevůli královských rádců dát princezně naději svou písničkou a ochránit ji i před zlobou nevítaného ženicha. Král skřítků mu bude v jeho šlechetném záměru nápomocen.

Web Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout.

Účinkují: Luděk Munzar, Vladimír Brabec, Zdeněk Martínek, Jiří Plachý, Svatopluk Skládal, Oldřich Musil, Klára Jerneková, Roman Hemala, Vladimír Bičík, Čestmír Řanda a Zdeněk Braunschläger

Napsal: František Navara

Dramaturgie: Eva Košlerová

Hudba: Oldřich Flosman

Zvuk: Jitka Borkovcová

Režie: Jan Berger

Natočeno v roce 1974.

autor: Zdeněk Navara
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.