Expedice za ryze českými drahokamy

4. březen 2023

Pokud jste se byli podívat na korunovační klenoty, určitě jste si všimli, že jsou osázeny drahokamy cizí provenience. Jak by ale vypadaly, kdyby byly ozdobeny ryze českými drahokamy? Byly by na nich české granáty a vltavíny! České granáty jsou poklady zevnitř planety Země. Tam se v plášti po staletí utvářely a na povrch je vynesly před 40 miliony lety sopky v Českém Středohoří. Vltavíny jsou naopak pozdravy z vesmíru. 

Vltavín

České granáty, na rozdíl od jejich příbuzných z Turecka a Mongolska, jsou skutečné drahokamy: mají překrásnou krvavě červenou barvu a na rozdíl od ostatních odolávají vysokému žáru i ohni.

Oba drahokamy prý mají kouzelnou moc

Vltavíny jsou z vesmíru. Před téměř 15 miliony lety trefil planetu Zemi obří meteorit a spadl na území dnešního severního Bavorska. Při dopadu vyhloubil obrovský kráter a energie z něj vytvořila gigantický ohňostroj, ve kterém se všechno míchalo, tavilo a žhavilo a poté to v podobě kosmického deště dopadlo o několik set kilometrů dál, do jižních Čech.

Šperky z českých granátů

A tam to vše překryly sedimenty a voda, aby se to po spoustě staletí vylouplo na povrch v podobě vltavínů. Vltavíny jsou tektity vytvořené kosmickými silami, mají fascinující zelenou barvu a jsou průhledné. A ač to nejsou minerály, říká se jim "kameny transformace" a mají dodat intuici a sílu v těžkých životních situacích. Také české granáty mají kouzelnou moc, regenerují organismus, čistí krev, podporují metabolismus a pomáhají lepšímu vstřebávání minerálů a vitamínů.

Kde jsou největší naleziště vltavínů a granátů, jaké mýty jsou s nimi spojeny a jak se s nimi pracuje ve špercích? Expedici povedou geolog Vít Kršul,  zakladatel Muzea vltavínů v Českém Krumlově, kurátorka Venuše Pazderová z Muzea v Třrebívlicích, mineralog a geolog Jan Bubal a kunsthistorik Miroslav Cogan z Muzea Českého ráje v Turnově.

Spustit audio

Související