Expedice za cizokrajnými nepřáteli

14. srpen 2021

Dříve jsme se s nimi mohli setkávat jen na exotických dovolených, dnes už začali opanovávat i naše končiny: medvídek mýval, norek americký, nutrie, plzák španělský, sršeň asijská... 

Plž

Jenže jejich expanze do zemí mimo jejich domovinu (ať už zavlečením člověkem, nebo skrze globalizovanou dopravu) působí v nových zemích včetně té naší ekologickou katastrofu. Tito zástupci invazních druhů nemají u nás přirozené nepřátele, likvidují naše původní druhy a v případě hmyzu působí rozsáhlé hospodářské škody a mohou být navíc pro Evropany velmi nebezpeční. Jak se proti nim dá ubránit?

Expedici za cizokrajnými nepřáteli, z nichž se stávají invazní druhy, povedou Mgr. Tomáš Gorner Ph.D. z Agentury ochrany přírody a krajiny, MUDR. Jan Rutsch z Cetra Tropické a cestovní medicíny a Lucie Koukolíková z Lesní ZOO v Praze-Chuchli.

Spustit audio

Související

  • Expedice do světa biodiverzity

    Světovým dnem biodiverzity je 22. květen. Má upozornit na to, že všichni jsme součástí jednoho celku a že jen pestrá příroda může zaručit rovnováhu a obyvatelnost planety.

  • Expedice do světa zvířecí lásky a namlouvání

    O lásce lidské toho víme mnoho, co ale víme o milostných vztazích zvířat? Expedice se vydává do světa zoologie, veterinárního lékařství a etologie.  

  • Expedice do světa vody

    Datum 22. března vyhlásila OSN jako Světový den vody. Voda je náš nejcennější přírodní zdroj a jak je důležitá si většinou uvědomíme tehdy, když přestane být samozřejmostí.