Expedice do světa ptáků: od mýtů a legend až k nejnovějším výzkumům

4. duben 2020

Kteří ptáci byli pro člověka zásadní v prehistorii a jak se v průběhu staletí náš vztah k ptákům změnil?

Legendy o Fénixovi se objevují po celém světě. Tento kouzelný zářící pták se stal symbolem nesmrtelnosti. Žije kdesi v nadoblačných výškách, přilétá každých 500 let stále na jedno určité místo, kde umírá v plamenech a z popela se vždy znovu narodí.

Fénixe najdete už ve starém Egyptě

Logo

Nejstarší zmínky o něm najdete ve starém Egyptě už před 4000 lety. Zde se nazývá bennu a je zobrazován jako fialová, modrá, šedá nebo bílá volavka. Je považován za prapůvodní božstvo a dokonce za stvořitele světa.

Objevuje se i v řeckých a římských pověstech na základě postupného přejímání egyptských obyčejů. V Řecku mu říkají Fénix, v Římě Foinic. Líčení podobného tvora se ale objevuje i u národů, které nebyly zasaženy egyptským vlivem, jako je  Japonsko, Čína nebo Rusko.

Pták Ohnivák a Pták Noh

V ruských pohádkách je Ptákem Ohnivákem. Nazývá ze Žar-ptica a je strážcem hradu se zlatými jablky. Ve staré Persii zase Fénix připomíná vzhledem rajku a jmenuje se huma. Svého fénixe má i Izrael. Zmínky o posvátném ptáku, který svými křídly zastíní slunce, najdete v talmudu.

Čtěte také

Dalším slavným bájným ptákem je Noh. O tom se píše například ve Starých pověstech českých i v několika slovenských pohádkách. Jedná se obrovského ptáka, který má takovou sílu, že unese dospělého člověka.

V pověsti o Bruncvíkovi, kterou zaznamenal Alois Jirásek, Bruncvík ztroskotá na ostrově s Jantarovou horou, je zašit do koňské kůže a pták Noh ho odnese z ostrova pryč. Jeho předobrazem je asi pták Ruch z perské mytologie. Pověsti o tomto obřím ptákovi byly známé i v křesťanské Evropě.

Harpyje a Sirény

V pohádkách Tisíce a jedné noci ptáka Rucha potká námořník Sindibád. A o Ruchovi se zmiňuje Marco Polo, který ho připodobňuje k orlu a píše, že má takovou sílu, že unese dospělého slona. To sice žádný skutečný pták nezvládne, ale něco podobného už ano.

Opici i s mládětem nebo lenochoda s mládětem unese dravý pták harpyje pralesní. Ale Harpyje jsou i mytické bytosti z antické mytologie, zobrazované jako napůl ženy, napůl ptáci. Neplést si se Sirénami, ptáky s ženskou nebo dívčí hlavou.

Jsou ptáci jedinými přeživšími dinosaury? Proč je 1. duben Dnem ptáků? Který pták je ptákem roku 2020? Jak ptáci vstoupili do našeho jazyka? Poslechněte si Expedici, kde hosty byli ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek, Radek Drahný z Krkonošského národního parku a ornitolog Lukáš Viktora.

autoři: Josef Kluge , Markéta Ševčíková
Spustit audio

Související