Expedice do světa pšenice. Všechno, co byste měli vědět o královně obilovin

15. duben 2023

Co víme o pšenici? Je tu s námi 12 tisíc let a právě ona byla od začátku královnou mezi obilovinami a královnou zemědělství. Právě ona se stala základem kuchyně poloviny světa. Jenže v posledních letech se pšenice dostává trochu do klatby – je jí vytýkán lepek a malá odolnost. Proto se vypravíme do Ústavu biologie rostlin Mendelovy univerzity, do Národního zemědělského muzea, a zjistíme, jak to vypadá u sedláka, který pěstuje pšenici špaldu v biokvalitě.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

klasika.jpg

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?