Expedice do světa pšenice. Všechno, co byste měli vědět o královně obilovin
Co víme o pšenici? Je tu s námi 12 tisíc let a právě ona byla od začátku královnou mezi obilovinami a královnou zemědělství. Právě ona se stala základem kuchyně poloviny světa. Jenže v posledních letech se pšenice dostává trochu do klatby – je jí vytýkán lepek a malá odolnost. Proto se vypravíme do Ústavu biologie rostlin Mendelovy univerzity, do Národního zemědělského muzea, a zjistíme, jak to vypadá u sedláka, který pěstuje pšenici špaldu v biokvalitě.
Související
-
Expedice do světa mouky
Obilná mouka je základem lidského jídelníčku od doby, kdy se lidstvo naučilo obdělávat půdu. Jak probíhaly žně za časů našich předků a jak to vypadá ve mlýně dnes?
-
Špalda: Vyniká svým složením a zajímavou ořechovou chutí
Je to prastarý nešlechtěný druh pšenice. Skvělá je i špaldová mouka, která může nahradit bílou. Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Paulus.
-
VŠCHT: Pozor na nebezpečný mýtus! Lepek není pouze v pšenici
Jak poznáte kvalitní obiloviny? Proč je tmavé pečivo často pouze obarveno ječným sladem? A taky jste si mysleli, že v žitu není lepek?
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?